Winterschool Hamburg 2011

Het is tijd om mijn tas in te pakken. Vanmiddag reis ik naar Hamburg voor The Joint Meeting of Research Schools. De website wordt gehost door de Universiteit van Helsinki, een van de partners in de samenwerking tussen onderzoeksscholen uit Finland, Nederland, Turkije en Duitsland. Gedurende drie dagen zullen promovendi uit die verschillende landen papers en posters aan elkaar presenteren.

Die papers en posters zijn vooraf van review opmerkingen voorzien door collega promovendi. Zo heb ik reviews geschreven voor een promovendus uit Duitsland en een uit Finland en van die beide promovendi ook reviews ontvangen op het paper dat ik zelf ingediend heb. Tijdens de drie dagen ben ik dan weer een van de discussants (mensen die vragen stellen / in discussie gaan met de spreker) bij die twee promovendi en zij op hun beurt weer bij mij. Voertaal is Engels. Doel is uiteraard om ervaring op te doen in het schrijven van papers (of het maken van posters), je onderzoek in het Engels toe te lichten tijdens een presentatie en het met anderen daarover in discussie gaan. Maar doel is ook dat je ervaring opdoet met het reviewen van werk van anderen. Dat is namelijk ook een vaardigheid die een onderzoeker onder de knie moet hebben.
En daarnaast is het natuurlijk gewoon leuk om een paar dagen op te trekken met promovendi uit Nederland en andere landen.

Vorig jaar heb ik een poster gemaakt en daar over gepresenteerd, dit jaar had ik uiteraard al een stuk meer aan resultaten beschikbaar en was het schrijven van een paper niet echt een probleem. Vorig jaar was het voor het eerst dat ik in het Engels over mijn onderzoek vertelde, inmiddels heb ik dat zowel in de VS als in Engeland al een keer gedaan, dus ook daar ben ik nu een stuk relaxter over.
Nou hoef ik er alleen nog maar voor de zorgen dat ik er kom. Ik ga met de trein. Dat was per saldo niet echt langer dan met het vliegtuig. Als je tenminste het van hier naar Schiphol reizen, het daar wachten, vliegen en dan naar het hotel reizen bij elkaar optelt. Blijft toch dat het in totaal 6 uur zijn van Deurne naar Hamburg met 2x overstappen. Een keer in Venlo en een keer in Wuppertal. Er is gewoon internet in het hotel, dus het wordt niet helemaal stil hier deze week, maar wellicht komen de posts wat later op de dag. 🙂