Interactieve eBoeken ontwikkelen met het Baker Framework

Het Baker ebook framework is een tool + afspraken waarmee je relatief eenvoudig van een verzameling HTML pagina’s een interactief boek maken die je als App kunt aanbieden voor de iPad of de iPhone/iPod Touch.
Het framework is gratis en voorzien van een BSD-licentie. Dat betekent dat je de boeken die je maakt ook commercieel mag vermarkten. Je mag er dus geld voor vragen.

Het is overigens niet zo dat je hier zomaar een willekeurige verzameling HTML-pagina’s die je van het web download kunt omzetten naar een App. Er worden wat eisen gesteld met betrekking tot de structuur. Op de website staan een paar voorbeelden van Apps die op deze manier gemaakt zijn. Die zijn niet allemaal gratis. Ik heb er eentje bekeken die wel gratis is: Timbuktu.

Ik moet bekennen dat het een mooi boek is. Mooi opgemaakt en er is op een aantal plekken video en audio in verwerkt. Belangrijkste gemis tijdens het lezen vond ik toch wel het blijkbaar compleet ontbreken van een inhoudsopgave. Dit staat wel aan het begin, maar daarna kun je er niet meer naar toe navigeren. Behalve door helemaal naar het begin terug te bladeren. Niet handig dus.

Ondanks dat ziet het er handig uit. Ik heb het maken van boeken op zezeznog niet zelf getest, het werkt op het moment alleen op een Apple machine omdat het gebruik maakt van XCODE. En het ontwerpen van de pagina’s zul je ook zelf moeten doen (met behulp van externe tools), de tool is geen alternatief voor kunde en vaardigheden.

0 0 stem
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
J. van Beijnen
J. van Beijnen
9 jaren geleden

Waarschijnlijk kun je het terug navigeren naar de hoofdpagina oplossen door hier een hyperlink voor aan te maken in ieder hoofdstuk. Niet ideaal natuurlijk en iets waar je als ontwerper/schrijver geen rekening mee wil hoeven houden.

Een ander nadeel van deze tool is dat als je deze wilt gaan gebruiken ook eigenlijk een developers account van Apple moet hebben om apps te kunnen testen en/of om deze in de app store te zetten. En dat dit proces ook niet altijd even makkelijk is (igg niet zo makkelijk als bestand aanmaken uploaden en klaar :)).

Volgens mij wel een mooie tool om als bedrijf je jaarverslag of handleidingen op een relatief makkelijke en goedkope manier als app aan te bieden. Of om mbv HTML5 een interactieve applicatie mee te maken.

trackback
9 jaren geleden

[…] Interactieve eBoeken ontwikkelen met het Baker Framework » ICT … Het Baker ebook framework is een tool + afspraken waarmee je relatief eenvoudig van een verzameling HTML pagina's een interactief boek maken die je als App kunt aanbieden voor de iPad of de iPhone/iPod Touch. Source: ictoblog.nl […]