Het Peter Langenhahn effect

 Gepubliceerd door om 07:04  e-Learning
jun 212011
 

Vanavond verzorg ik een cursusavond tijdens de post-HBO E-learning opleiding van Fontys. Dit keer niet over social software, zoals ik de afgelopen jaren gedaan heb, maar over het maken van instructievideo’s.
Een van de onderwerpen waar ik dan kort bij stil zal staan is het gebruik van het Ken Burns effect voor foto’s. Maar ik denk dat ik er ook maar het Peter Langenhahn effect aan toe voeg.

Je kunt in het filmpje hierboven zien wat het Peter Langenhahn effect is. Hij maakt tijdens een evenement een groot aantal foto’s, tot zo’n 3.000 per avond. Hij maakt ze allemaal vanaf dezelfde plek. Na afloop combineert hij (een deel van) die foto’s dan tot één foto. Het effect is verbluffend. De resulterende foto is een zoekplaatje waarbij op elke vierkante centimeter dingen gebeuren. Nu wordt het gebruikt als kunst, maar je zou je kunnen voorstellen dat je dit toch ook voor instructie/uitleg/demonstratie moet kunnen gebruiken?
Voor €1.200,- per stuk zijn ze overigens veel te goedkoop als je bedenkt hoeveel tijd het kost om ze te maken.

Je kunt de foto’s en het productieproces in het filmpje zien, de foto’s zelf staan ook op de website van Peter (even doorklikken naar portfolio).

(getipt door Gizmodo)