Podcasts bekijken op de iPad en iPhone met Downcast

Downcast op de iPad Via een tweet van Fred Zelders kwam ik vandaag toevallig bij Downcast. Het is een niet gratis (€1,59) universele applicatie voor de iPhone, iPod Touch en de iPad. Je betaald dus maar één keer en kunt hem dan op al die apparaten installeren. Downcast is een podcatcher. Het idee is simpel: je zoekt vanuit de applicatie naar podcasts (audio of video) of importeert een RSS-feed of een verzameling RSS-feeds (via een OPML-bestand) in de applicatie. Je kunt er daarna voor kiezen om de applicatie automatisch de laatste aflevering van een podcast te laten dowloaden, maar dat is niet noodzakelijk. Je kunt de podcast ook meteen streamen en dan dus beluisteren of bekijken zonder eerst te hoeven wachten totdat de download voltooid is. En je iPad of iPhone kan dan niet vol lopen met podcasts die je wellicht een keer gaat bekijken of beluisteren. Audiopodcasts kunnen op de achtergrond afspelen. Videopodcasts stoppen als je overschakelt naar een andere applicatie, maar je kunt dan eenvoudig weer verder kijken zodra je terug schakelt.

Ander voordeel is dat je geen gebruik hoeft te maken van iTunes om een abonnement te nemen op een podcast. Dat is namelijk een beperking van de iTunes applicatie onder iOS (op dit moment). Je kunt weliswaar op je iPhone of iPad individuele afleveringen van een podcast downloaden, maar je kunt er geen abonnement toevoegen. Streamen kan iTunes wel, ondersteuning voor AirPlay is eveneens in iTunes ingebouwd, maar je moet dan wel steeds via iTunes de juiste podcast en aflevering opzoeken. Met Downcast kun je die eenvoudiger terug vinden. Daarnaast heeft Apple er voor gekozen om gedownloade podcasts in de iPod applicatie onder iOS op te slaan in plaats van direct in iTunes, waardoor je normaal gesproken op de ene plek (iTunes) de aflevering moet laten downloaden en op de andere plek (iPod) de aflevering kunt beluisteren. Bij Downcast heb je beide opties op dezelfde plek: je kunt gedownloade podcasts terug vinden bij de nog niet gedownloade afleveringen en kunt van daaruit meteen kiezen voor het downloaden of rechtstreeks streamen. Dat vind ik veel logischer.

Ook kun je in iTunes op de iPhone of iPad niet zelf RSS-feeds toevoegen van podcasts die niet via Apple worden aangeboden. Dat kan bij Downcast wel. Nadeel is echter wel weer dat al die podcasts en video’s die alléén via iTunes of iTunesU worden aangeboden niet via Downcast te vinden zijn. Dus het is zeker niet helemaal een vervanging voor iTunes op de iPad of iPhone.

Het is even de vraag of het programma jou €1,59 waard is. Als je tevreden was met het synchroniseren via iTunes waarschijnlijk niet. Anders kan het een mooie aanvulling zijn op iTunes. Kijk anders ook eens bij Fred Zelders, die schreef eerder al over Pocket Casts en Instacast. Ten opzichte van Instacast heeft Downcast in ieder geval als voordeel dat er al een iPad versie is.

Downcast op de iPhone Downcast op de iPhone Downcast op de iPad Downcast op de iPad Downcast op de iPad Downcast op de iPad Downcast op de iPad

[update 22:30]
Fred Zelders heeft nog een paar zaken uitgezocht en daar via Twitter over bericht: Zo kun je gedownloade podcasts doorsturen vanaf Downcast naar ofwel iTunes, maar ook naar andere applicaties op je iPad of iPhone die het betreffende bestandsformaat kunnen openen zoals Dropbox, Goodreader of een andere videoplayer. Ook kun je bij het afspelen van een videopodcast er voor kiezen om alleen de audio te laten horen. Dan speelt hij ook automatisch verder op de achtergrond (net zoals andere audiopodcasts).
Sjeltur Widsick gaf een andere tip via Twitter: als je een videopodcast aan het bekijken bent en hij stopt met afspelen als je naar een andere applicatie over schakelt, druk dan even twee keer achter elkaar op de home-knop, scroll naar links en druk dan op de afspelen knop. De videopodcast speelt dan ook op de achtergrond verder. Zie ook deze uitleg voor Safari, dat werkt bij Downcast ook.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
11 jaren geleden

DownCast lijkt me de meest uitgebreide podcatcher die de andere podcatchers op alle fronten verslaat. En verder is ie UNIVERSAL. Helemaal top!

Ik heb ergens gelezen dat podcast-afleveringen die je via de iTunes app op je IOS device downloadt niet groter mogen zijn dan 10 MB. DownCast legt die beperking niet op. Pluspuntje voor DownCast.

Ik heb de app meteen aangeschaft…

Drie nog niet genoemde handige features van DownCast (die wat mij betreft pluspunten opleveren):
1. In de app zit een sleep timer.
2. Je kan je abonneren op password beschermde podcast-feeds (zoals die van Don McAllister’s Screencasts Online member feed)
3. Je kan playlists maken (vervolgens helaas minder makkelijk aan te passen)

Ik ben blij met deze aanwinst! 🙂

trackback

[…] Pierre Gorissen haakte daar op in. Hij schafte de app meteen aan en schreef er een blog post over: ~ Podcasts bekijken op de iPad en iPhone met Downcast […]

mark zweegers
mark zweegers
11 jaren geleden

Gentlemen, Ik gebruik al een geruime tijd Podcaster. Volgens mij maar 59 cent, en kan ook alles. Grote bestanden, streamen, en een handige interface. groet
Mark