Scuttle als alternatief voor Delicious

Nu het er naar uitzag uitziet dat Delicious.com gaat verdwijnen ([17-12] het lijkt er nu op dat het alleen afgestoten wordt), zijn er genoeg mensen die op zoek gaan naar een alternatief en daar elkaar ook weer over informeren.

Een aardig initiatief is dit Google Document dat als een soort wiki gebruikt wordt voor het verzamelen van alternatieven. Iedereen die dat wil kan daar aan bijdragen.

Bovenaan in de lijst met alternatieven staat op dit moment diigo.com, een alternatief dat al een tijd bestaat. Ik heb mijn account er in maart 2009 aangemaakt, maar ben toen niet definitief overgestapt. Ook nu nog niet, al heb ik gisteren wel meteen even gebruik gemaakt van de delicious-import van diigo om alle delicious links over te zetten. De meeste links van die import staan nog op private, daarom zie je die nog niet.

Maar deze post ging niet over diigo, maar over Scuttle. Ik kwam de verwijzing daar naar tegen bij D’Arcy Norman en besloot het even uit te proberen.

Scuttle is een Delicious alternatief dat je zelf moet installeren op je server. Het bestaat uit een verzameling PHP scripts en maakt gebruik van een Mysql server.
Dat maakt het wellicht voor een aantal mensen meteen ongeschikt, maar het laat wel ook het belangrijke verschil met o.a diigo zien: de links worden op jouw server opgeslagen. Je hebt dus helemaal zelf controle over het in de lucht houden ervan.

Installatie is niet heel moeilijk. Het is een kwestie van het aanpassen van de config.php, het aanmaken van een database en het runnen van het SQL script om de tabellen te laten maken. Omdat je dat zelf moet doen is het wat ingewikkelder dan bijvoorbeeld het installeren van WordPress. Maar het is te doen.

Scuttle heeft ondersteuning voor (het grootste deel van) de Delicious API, dat zou moeten betekenen dat tools die nu “Save to Delicious” ondersteuning hebben ook met Scuttle moeten samenwerken. Daarnaast bestaat er een import optie voor Delicious links. Ook hier wat meer handwerk nodig dan bij diigo: je moet eerst een XML import maken van de Delicious links en die dan importeren. Dat bestand mag niet groter zijn dan 1MB anders werkt het niet. Dat kan betekenen dat je het XML bestand zelf even moet opknippen.

Voor het overige is er, net als bij alle anderen, een optie om een bookmarklet te gebruiken voor het vastleggen van links. Je kunt filteren op tags, sorteren op datum, titel of url. En je kunt er met meerdere gebruikers mee werken. En er is ondersteuning voor RSS-feeds zodat jijzelf of anderen de links eenvoudig in de gaten kunnen houden en/of kunnen weergeven op andere plekken (zoals in een leeromgeving)

Conclusie
Qua functionaliteit haalt Scuttle het nog lang niet bij Delicious of Diigo. Maar het is een gratis, open source, alternatief dat je zelf kunt hosten. En daarom zeker het overwegen waard. Mijn testinstallatie staat hier.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
13 jaren geleden

Max Roeleveld [blog “Doe Niet Zo Moeilijk”] Scuttle ook in gebruik genomen in het kader van zijn Operation Exit Walled Garden filosofie.
~ Operatie “Exit Walled Gardens”: Delicious.com

trackback

[…] Nog alternatieven: in een Google document (via ICT & Onderwijs Blog) […]

Pieter Hogendoorn
Pieter Hogendoorn
13 jaren geleden

Zal het eens proberen. Ik ben trouwens tevreden Diigo-gebruiker.