Google komt met de Nexus S


Na de Nexus One komt Google nu met een nieuwe Android telefoon, de Nexus S. Of eigenlijk, Samsung komt met een bijgewerkte versie van de Galaxy S, want de twee apparaten zijn bijna identiek. De Nexus S is iets zwaarder (129 gram in plaats van 119 gram), het beeldscherm en de resolutie zijn gelijk gebleven (4 inch en 480×800 pixels, Super AMOLED). ¬†Beide toestellen hebben een 5 megapixel camera aan de ene kant (kan ook 720p video opnemen) en een VGA camera voor videoconferencen aan de andere kant. De accu is vergelijkbaar (1500 mAh) en ook de spreektijd is ongeveer gelijk. Wel is de standby tijd een stuk lager (17,8 dagen in plaats van 25 dagen voor de Galaxy S).
Beiden hebben ondersteuning voor Adobe Flash en Adobe Air. Maar de Nexus S wordt al uitgeleverd met Android 2.3 terwijl de Galaxy S het nog even moet doen met versie 2.2

Een ander belangrijk verschil (al zal niet iedereen dat meteen merken) is dat de Nexus S is voorzien van een Near Field Communication (NFC) chip. En een van de dingen die je daar mee kunt doen is het lezen van RFID tags. Zulke RFID tags kun je nu al los kopen (zie bijvoorbeeld dit filmpje bij het Devices in het onderwijs project) en dan zou je dus in plaats van een ontvanger aan je PC gewoon je smartphone kunnen gebruiken. Je kunt het gebruik gedemonstreerd zien met een locatie tag in dit filmpje.

Volgens Gizmodo gaat hij $529 kosten zonder abonnement. Hij wordt in eerste instantie alleen in de VS en het Verenigd Koninkrijk verkocht. Maar omdat hij standaard SIM-lock vrij is, zullen er ongetwijfeld exemplaren hun weg naar Nederland vinden.

[update 6:33] Op TiPb staat een interessante uitleg bij het tijdstip van releasen van de Nexus S