Wat proberen Comment Spammers eigenlijk te bereiken?

Al sinds ik overgestapt ben op WordPress afgelopen januari, maak ik gebruik van Akismet om SPAM in de reacties bij dit blog tegen te gaan. Ik heb dat aangevuld met de optie om de reactiemogelijkheden bij berichten van ouder dan 28 dagen automatisch te sluiten en de optie dat berichten met meer dan 2 links er in gemodereerd moeten worden.

Het lukt me heel goed om SPAM tegen tegen te gaan zonder gebruik te hoeven maken van CAPTCHA of andere drempel verhogende maatregelen. Het enige dat ik nu van tijd tot tijd hoef te doen is het doorkijken van de SPAM-map van Akismet en die leeg te gooien. Daar wist Akismet tot nu toe 1.820 SPAM reacties op te vangen. Drie keer zo veel als dat er gewone reacties waren in dit jaar tot nu toe (592).
Slechts een enkele keer (6 keer tot nu toe) komt er een SPAM reactie door de Akismet filter in de moderatie map (SPAM bevat haast altijd een hele zwik links) en af en toe vergist Akismet zich en gooit een gewone reactie in de SPAM map (7 keer tot nu toe).

Al met al ben ik dus heel tevreden met deze combinatie. Maar wat me verbaasd is dat er heel erg vaak SPAM van hetzelfde domein terug komt. Ik zou verwachten dat iemand een dag of automatisch tooltje laat draaien voor een weblog zoals het ICT en Onderwijs blog, dan even kijkt of het gewerkt heeft en zo niet dan zo’n URL van het lijstje afhaalt.

Maar dat lijkt niet het geval te zijn. Sommige spammers komen over een langere periode elke dag weer terug. Alsof er een tool aangezet wordt dat gewoon kan blijven stampen zónder dat er ook maar iemand of iets (kan ook automatisch) checkt of dat verspilde moeite is of niet.
Het doet me ook wel denken aan de SPAM-filter van bijvoorbeeld Google Mail. Daar komen enorme hoeveelheden mail in terecht die duidelijk geen enkele kans heeft om ooit door de Google SPAM filter heen te komen. Maar ze worden toch verstuurd.

Dit is schieten met hagel en niet eens kijken of je wel wat geraakt hebt. Hoe dan ook, ik ben blij met zo’n goede SPAM filter want hoe lager de drempel voor jullie reacties, hoe beter het is wat mij betreft.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
13 jaren geleden

Ik heb als aanvulling de WP-Ban plugin geïnstalleerd. Eens per week stop ik alle ip-adressen die niet door Askiment worden gevangen in een lijst met te bannen ip-adressen. Bezoekers met een ip-adres op die lijst krijgen in plaats van de weblog een scherm te zien met de boodscahp dat ze ge-Banned zijn en kunnen dus ook geen commentspam meer achter laten. Werkt prima!
Hier vind je de lijst met Spammer-ip-adressen die ik tot nu toe bij elkaar gesprokkeld heb: https://simple-note.appspot.com/publish/9bcfa

Voorlopig hou ik deze lijst nog even bij. Geen garantie dat de lijst altijd online beschikbaar blijft.