iPad ervaringen #1

iPad Er is al zó veel over de iPad geschreven en er zijn nog meer “unboxing” filmpjes gemaakt. Dus daar ging ik niet aan beginnen. Maar uiteraard heb ik wel wat foto’s gemaakt toen ik gisteren een iPad 3G ter beschikking kreeg om te testen. En uiteraard wil ook ik wel wat ervaringen online zetten na zo’n 24 uur intensief gebruik.

Back to the future
Laat ik beginnen met de ‘negatieve’ punten. Ik heb een iPhone met iOS4. Dus mét multitasking/snel schakelen tussen applicaties én mappen. De iPad 3G die ik kreeg werd standaard geleverd met iOS 3.2.2. Dus zonder multitasking en zonder mappen. Dat voelt even raar.
Het zal nog tot november duren voordat iOS 4.2 ook voor de iPad beschikbaar komt.

Geen jailbreak
Natuurlijk zijn er jailbreak-opties voor die twee ontbrekende features. Maar helaas, voor iOS 3.2.2 is en komt geen jailbreak beschikbaar. Die is er wel voor 3.2.1, maar ik kan niet downgraden omdat ik geen signature files voor die versie heb (en dan werkt het dus niet).

OK, “wist” ik natuurlijk vooraf (nou ja, niet helemaal). Zou natuurlijk niet doorslaggevend moeten/hoeven zijn.
Dus hoe zit het met de overige applicaties?

Ik ben eigenlijk vooral eerst gaan kijken naar de zaken die ik op de iPhone ook heb draaien of die daar juist niet logisch lijken en op een grotere iPad wel. Ik heb de afgelopen 24 uur veel meer applicaties geïnstalleerd dan ik hier nu kan beschrijven, ik neem de belangrijkste er uit:

Twitter voor iPad
De nieuwe, gratis, Twitter client op de iPad ziet er prima uit. Gelukkig kun je ook heel gemakkelijk doorklikken naar tweets, pagina’s waar naar gelinkt wordt, foto’s en filmpjes bekijken zonder uit de Twitter client naar Safari over te hoeven schakelen.
Twitter
Aanrader dus en het kost niks.

Stanza
Ook Stanza valt niet tegen. Het is ook op de iPad gratis en het lezen van eBooks en bijvoorbeeld het NRC Handelsblad gaat prima op het iPad formaat.
Stanza
Bij het NRC merkt je echter ook wel de beperkingen van Stanza: je kunt nog steeds niet kopiëren/plakken uit een artikel en dat wil je bij interessante artikelen natuurlijk wel kunnen.

Kindle
Ook de Kindle applicatie van Amazon geniet van de extra ruimte die de iPad biedt.
Kindle App
Het helpt in dit geval natuurlijk wel dat ik al veel boeken aangeschaft heb via Amazon, die worden nu automatisch (zodra ik dat per boek aan geef) ook naar mijn iPad gesynchroniseerd, inclusief aantekeningen en bookmarks.

Documents To Go
Documents To Go is niet gratis, ik heb €11,99 betaald voor de Premium-versie. Die kun je overigens dan ook gratis op je iPhone/iPod Touch gebruiken (is zeker niet altijd zo bij applicaties!). Met de applicatie kun je o.a. Word, Excel, PowerPoint documenten openen en bewerken. Voor de iPhone leek me dat nooit zo logisch (klein scherm), maar op de iPad wel. Zeker omdat de Premium-versie een integratie met o.a. DropBox heeft zodat ik daar de bestanden direct vanaf kan openen en weer opslaan.
DocumentsToGo

DropBox
DropBox was voor mij sowieso al onmisbaar, maar op een iPad al helemaal. Het geeft me direct toegang tot al die documenten die ik ook dagelijks op mijn laptop gebruik.
Dankzij de referrers, die deze link gebruiken om zich aan te melden, zit ik inmiddels aan 7GB gratis ruimte.

Reeder
Ik kon voor de iPhone geen echt goede vervanger vinden voor de webinterface van Google Reader op de laptop. Op de iPad heb ik Reeder geïnstalleerd en tot nu toe bevalt die prima.
Reeder
Niet echt goedkoop, €3,99 voor een RSS-Reader, maar ik denk wel het geld waard. De interface met ‘stapeltjes’ lijkt vreemd, maar werkt heel intuïtief. Ook het daarna bladeren door grote hoeveelheden posts gaat gemakkelijk en prettiger dan de mobiele Google Reader interface. Reeder is overigens gekoppeld aan Google Reader, dus feeds en status gelezen etc. worden onderling uitgewisseld.

Uitzending Gemist
Helaas is de Uitzending Gemist applicatie voor de Iphone/iPod Touch nog niet aangepast voor de iPad.
Uitzending gemist
Je kunt het venster wel ‘schermvullend’ maken door op de 1x/2x knop onderin te klikken, maar de applicatie wordt dan gewoon uitgezoomd. Vond ik wel jammer want de iPad leek me typisch een apparaat om ook video op te bekijken.

Skype
Ook de Skype client is nog niet aangepast voor de iPad en zonder background-optie is de Skype client sowieso een stuk minder bruikbaar.
Skype
Nog even wachten tot november dus.

Teamviewer HD
Teamviewer gebruik ik van tijd tot tijd om op afstand mee te kunnen kijken op een computer met een probleem. De iPhone applicatie is leuk, maar niet praktisch op het kleine scherm, de iPad applicatie is een stuk praktischer.
TeamViewer HD
Ik zal waarschijnlijk nog steeds kiezen voor een PC met groot scherm, muis en vaste internetverbinding, maar het is best werkbaar op de iPad. En gratis voor privégebruik.

Flipboard
Flipboard is een applicatie waar ik veel over gelezen had, maar die ik dus nog niet kende tot vandaag. Je voegt er je Twitter-account (en als je dat wil je Facebook gegevens) in en kiest een aantal voorgedefinieerde bronnen. Daaruit wordt dan dynamisch een krant gemaakt die je op een visueel heel aantrekkelijke manier kunt lezen.
Flipboard
De vraag is alleen hoelang dat leuk blijft en wanneer je die informatie efficiënter tot je wilt krijgen.

Conclusie na 24 uur
Het is wennen dat applicaties weer helemaal afsluiten als ik overschakel. Maar goed, ik weet hoe dat op de iPhone werkt (prima) en dat is dus in november ook op de iPad opgelost.
Voor applicaties waarbij ik dingen moet/wil lezen is het groter oppervlakte ideaal. Het is jammer dat er een aantal applicaties zijn die mooi zouden zijn op de iPad (Slingplayer, Uitzending Gemist, Skype) die nog niet voor de afmetingen van het apparaat geoptimaliseerd zijn.
De prijzen van de iPad applicaties is ook af en toe slikken. Veel minder gratis aanbod en gemiddeld toch wat stevigere bedragen.

Kortom, voorlopig voldoet de iPad aan de verwachtingen. Ik heb een aantal applicaties gekocht die vooral voor de kinderen interessant zijn, zoals de interactieve boeken van Alice in Wonderland, Toy Story 3 en wat spellen rond taal. Nog meer dan voldoende om mee te spelen dus.
Nog geen SIM-kaart voor de iPad, ik moet nog een dual-SIM aanvragen voor mijn T-Mobile SIM zodat ik er eentje heb ik er in kan gebruiken. Jammer, want ik zit de komende week best veel in de trein en dan was de 3G verbinding wel handig geweest.

Wordt vervolgd…

P.S. Zolang ik de iPad ter beschikking heb, test ik natuurlijk graag bèta versies van applicaties die een toepassing voor het onderwijs hebben. Stuur me even een mail als je zoiets in de aanbieding hebt.

Disclosure: de iPad is ter beschikking gesteld door het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem-Jan van Zeist
13 jaren geleden

Grappig dat je Stanza gebruikt voor het NRC. Heb je de schitterende native app van het NRC nog niet uitgeprobeerd dan? Heerlijke manier om de krant te lezen!

Ik vind zelf overigens Feeddler een behoorlijk degelijke (gratis!) RSS-reader, die ook alles synced met Google Reader.