jul 032010
 

Kindle DX en BeBook Op useit.com staat een, wat mij betreft, toch wel verrassend bericht over de gemiddelde leessnelheid op een iPad of een Kindle in vergelijking met een boek op papier.

Tijdens een klein onderzoek, onder 24 individuen, hebben ze gekeken naar de snelheid waarmee ze teksten lazen op respectievelijk de iPad, de Kindle, een computerbeeldscherm en van papier.
Aan het einde kregen ze en korte toets over de inhoud van wat ze gelezen hadden om er voor te zorgen dat ze het ook wel serieus namen.
De Kindle leverde een leessnelheid op die 10,6% lager lag dan het boek, de iPad was wat sneller maar toch ook nog 6,2% langzamer dan het boek.
De webpagina, die gelukkig aardig wat details bevat over de methode (hoewel je voor de echte details natuurlijk naar hun conferentie moet komen), geeft daarbij aan dat het verschil in snelheid tussen de iPad en het boek niet statistisch significant is, maar tussen de Kindle en het boek wel.

Ook houden ze toch nog wel een slag om de arm en stellen dat je op basis van hun onderzoek niet kunt stellen dat je voor snel lezen een boek moet nemen. Dat is een voorbehoud dat je ongetwijfeld niet zult terug zien in de koppen op de verschillende websites. Die zullen namelijk alleen het eerste deel van de titel die ik ook gebruik overnemen: “Een boek op papier leest sneller dan iPad of Kindle”.

En die uitspraak is ook waar. Maar niet zo waar als dat ze je dan doen geloven.
Lees verder….