Het Wii Homebrew Channel


Tot gisterenavond was het Wii Homebrew channel iets wat ik van naam kende, na één avondje er mee spelen zal ik zeker niet zeggen dat ik het al helemaal ken. Maar ik wilde al even wat schrijven over wat ik er tot nu toe van geleerd heb.
Ten eerste blijkt het een tamelijke zoektocht naar de juiste combinatie van bestanden/downloads en instructies om het Homebrew channel te installeren. Nintendo vindt de installatie ervan geen goed idee en met elke nieuwe versie van hun firmware proberen ze weer nieuwe drempels toe te voegen. Een beetje zoals Apple bij het jailbreaken van een iPhone.
Dus een werkende hack voor versie 4.0 van het systeem zal mogelijk niet werken op 4.1 of 4.2. Ik had/heb versie 4.2 geïnstalleerd staan, dat kwam omdat ik zonder te kijken de update naar “de nieuwste versie” had uitgevoerd. Dat was iets dat verteld werd in een filmpje dat ik had gezien, maar toen ging het om versie 4.0 (terwijl nu dus 4.2 al uit is).

Een instructie om de delen van de benodigde script bij elkaar te vinden voor 4.2 bleek niet te werken, maar in de video zal weer een link naar deze video met daarbij een link naar dit bestand. Dat bleek uiteindelijk alles wat ik nodig had.
Dat is dus wat op dit moment werkt, morgen kan het weer anders zijn, hoe lang het bestand er blijft staan weet ik niet, updaten van je Wii naar de nieuwste versie kan de werking weer verstoren.

Let op! Ik ben weer maar gewoon gebruiker van informatie die anderen aanleveren. Dit weblog is zeker niet de meest geschikte plaats voor vragen over problemen bij de upgrade, nieuwe locaties van bestanden etc. De kans dat er iemand een zinnig antwoord op kan/zal geven is klein.

Wat kun je nou met het Homebrew Channel?
Net als bij het jailbreaken van de iPhone is het Homebrew Channel een manier om eigen software of software die ontwikkeld is door anderen en niet via de officiële Nintendo kanalen loopt te laten draaien. Die applicaties kun je hier vinden.

Een voorbeeld van een zinvolle applicatie is de MPlayer CE. Hiermee wordt de Wii in staat om ‘gewone’ video DVD’s af te spelen. Ik snap eigenlijk niet waarom de Wii dat niet al gewoon kan want met MPlayer CE werkte het bij mij in ieder geval probleemloos.
In het filmpje hierboven zie je een overzicht van andere programma’s die je kunt downloaden en installeren. Als je de Homebrew Browser (let op! is niet hetzelfde als het “channel”) handmatig installeert op je SD-kaartje dan kun je van daaruit gewoon op de Wii via je beeldscherm de andere gewenste applicaties installeren. Wast je in het filmpje niet ziet is dat de meeste applicaties bij het opstarten de nodige commandoregels voorbij laten flitsen. Het ziet er niet altijd even gelikt uit en sommige spellen die je via het Homebrew channel kunt installeren zijn al antiek (maar gratis te downloaden).

Een andere groep “software” en functionaliteiten waar ik nog geen ervaring mee heb zijn de “backups” van Wii spellen die je nu kunt spelen. Hier staat een beschrijving van hoe je spellen vanaf een externe USB-schijf zou kunnen opstarten. En dat lijkt me wel een interessante optie. We hebben nu een stapeltje DVD’s met gekochte spellen in huis en elke keer als er van spel gewisseld wordt, moet er ook van DVD gewisseld worden. Erg handig.
Probleem overigens dat Nintendo en spelfabrikanten hier mee hebben is dat er ook backups van spellen via o.a. bittorrent en nieuwsfora uitgewisseld worden. Je kunt er namelijk ook de backup van een ander mee spelen.

Conclusie
Net als bij het jailbreaken van een iPhone is het installeren van het Homebrew Channel in principe niet moeilijk als je weet wat je doet. De kans dat je je systeem stuk maakt is er altijd, ook al schijnt die ook nu klein te zijn. Wil je je Wii gewoon alleen gebruiken voor het spelen van spellen dan heb je het channel niet persé nodig. Het biedt je toegang tot een aantal leuke extra functionaliteiten.

Als jouw Wii ergens stof staat te verzamelen omdat je er niet meer vaak mee speelt, dan lijkt het me een prima optie om in een regenachtig weekend uit te proberen.

[Update] Het backuppen en afspelen van die backups van mijn spellen bleek toch een stuk moeilijker dan gedacht. Maar uiteindelijk heb ik het met de instructies en bestanden die hier staan aan de praat gekregen. Schitterend, ik ben nu de DVD’s een voor een aan het backuppen (afhankelijk van de afmetingen kost dat tussen de 5 to 10 minuten), de USB loader zoekt dan zelf online naar de afbeeldingen voor het hoesje en de kinderen kunnen nu vanuit het hoofdscherm direct doorklikken naar de USB loader en daar het gewenste spel kiezen zonder DVD te wisselen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Theuntje
14 jaren geleden

Reden dat de Wii geen DVD’s afspeelt is omdat Nintendo dan extra geld had uit moeten geven aan de patenten. Dus de hardware zit er wel in maar niet de software..

Maar ik ga dat homebrew ook maar is proberen..