Snelle test met Microsoft Lifecam

 Gepubliceerd door om 17:13  Video
jan 102010
 


Zoals ik in het filmpje al aangeef kom ik nog niet aan de heel complexe en ingewikkelde zaken (video met veel bewerking, screencasts in echt HD formaat) toe omdat ik de nieuwe computer vooral voor het racen gebruik. Maar ik wilde toch in ieder geval even de Microsoft Lifecam in combinatie met PowerDirector 8 uitproberen.
De Microsoft Lifecam is een spotgoedkope webcam (55 euro) die, mits je computer krachtig genoeg is (dit schijnt nogal wat van je systeem te vergen!) in staat is om 720p video op te nemen en zelfs te streamen via bijvoorbeeld Skype. In combinatie met Skype heb ik het nog niet getest, maar het filmpje hierboven laat zien dat het resultaat zeker niet verkeerd is. Ik gebruik de ingebouwde microfoon voor de audio.

Dit is dus 720p, geen 1080p, dat is de volgende test. Maar als vandaag een indicatie is dan gaat het lekker snel.

Je kunt de video ook in HD-kwaliteit op YouTube zelf bekijken.

Winterweer en ICT

 Gepubliceerd door om 07:38  Videoconferencing
jan 102010
 

Laat ik beginnen met toe te geven dat ik het deze winter tot nu toe heel gemakkelijk gehad heb. Ik heb nog geen last gehad van massaal uitvallende treinen op momenten dat ik vond ik dat persé van A naar B moest en heb ook niet midden in de nacht in de file gestaan als gevolg van de sneeuw.

Maar ik verbaas me toch echt een beetje over de reactie van ons Nederlanders op deze winter die we mee maken. Ik hoorde afgelopen week een discussie op de radio over het besluit om extra zout op te pompen in Friesland. Dat heeft daar een daling van de grond van maximaal 5mm tot gevolg. De minister vindt het in het economisch belang, de provincie is er niet blij mee. De discussie ging er dan ook over wat voorrang moest hebben. Daarbij werd  minder mobiliteit, minder reizen, simpelweg niet als een optie gezien. Minder mobiliteit was slecht voor de economie.

Ik vind het tekenend dat we zelfs onder deze omstandigheden blijkbaar maar moeilijk aan alternatieven denken. Op de site cafetariasysteem.nl staat het heel treffend omschreven:

Het is kenmerkend dat we zo langzamerhand gewend zijn geraakt om oplossingen voor problemen te zoeken, waarbij het niet in ons opkomt om de problemen gewoon te voorkomen. Zo gaan we bijvoorbeeld het mobiliteitsprobleem te lijf met carpoolstroken, toeritsystemen, nieuwe snelwegen, tolpoorten, rekeningrijden, hogere accijns enzovoort. We komen niet op het idee om onze werkzaamheden over de dag te spreiden – waarom moeten we allemaal tussen 8.00 en 9.00 uur beginnen? Sterker nog: waarom moeten we überhaupt naar het werk toe in plaats van dat het werk naar ons toekomt?

Waarom dreigt er wél een tekort aan zout en horen we niks over een tekort aan webcams of meer high-end videoconferencingsystemen? Waarom spreekt onze Minister-President ons wel toe over het schoon vegen van ons stoepje voor de deur in plaats van dat een paar ministeries het goede voorbeeld geven door juist tijdens dit soort weken een groot deel van hun personeel te laten telewerken?

Omdat het nou eenmaal handig is? Omdat het nou eenmaal veel fijner is om mensen persoonlijk te ontmoeten en te spreken? Natuurlijk, snap ik allemaal. Er is nog heel wat te verbeteren aan die ervaring en het is zeker nog geen 100% oplossing. Maar dat is mopperen op de NS en het oppompen van extra zout ook niet.

Webwereld schreef afgelopen december: crisis stuwt videoconferencing. Ik merk daar zeker in het onderwijs nog niet veel van. Natuurlijk, ik heb van tijd tot tijd via Skype overleg, maar zodra er 3 of meer mensen bij een overleg moeten zijn lijkt het afreizen naar “het midden van het land” zo ongeveer de enigste optie die er verzonnen kan worden. Onderwijsinstellingen beschikken zelf over high-end systemen maar ook het huren van ruimtes is een optie. Natuurlijk, dat kost geld, maar dat voelt alleen anders omdat de kosten van reistijd etc. anders verborgen kosten blijven.

Als er een moment is dat mensen gemotiveerd zijn (zouden moeten zijn) om verandering van gedrag te tonen, dan is het wel als het toch al “anders dan anders” is. Nu zou daar dus een goed moment voor zijn, niet over een maand als de lente alweer voor de deur staat.