Zoeken naar herbruikbare afbeeldingen via Google

Google Images - Klik voor grotere versie

Afgelopen weekend schreef Antoine van Dinter een bericht over het hergebruik van afbeeldingen die je bijvoorbeeld kunt vinden op Flickr.com. Daarbij verwijst hij naar het zoeken naar afbeeldingen die voorzien zijn van een Creative Commons licentie en laat hij zien hoe je al bij het zoeken op Flickr kunt aangeven alleen zulke afbeeldingen bij de resultaten te willen krijgen.

Dat is handig, en ook heel goed van Flickr. Google doet dat helaas niet helemaal consequent. Want hoewel je bij het zoeken in het ‘gewone’ zoekvenster wél kunt aangeven dat er alleen materiaal voorzien van een Creative Commons licentie getoond moet worden, ontbreekt die optie in de interface bij het zoeken naar afbeeldingen.
Daar moet je het doen met de waarschuwing dat een afbeeldingen voorzien kan/zal zijn van een auteursrechtelijke bescherming.

Het bericht van Antoine herinnerde me aan een post die ik bij het Googlesystem blog gelezen had een tijdje terug en waar ik nog niks mee gedaan had. Daar werd namelijk uitgelegd hoe je ook bij het zoeken naar afbeeldingen bij Google kon aangeven dat daar een creative commons licentie op van toepassing moest zijn.

Helaas nog niet in de standaard Google interface, en ook in het bericht werd de zoekoptie alleen als onderdeel van de blogpost zelf getoond. Maar de aanpak was redelijk eenvoudig te reproduceren. En gezien het feit dat het weblog en de berichten voorzien zijn van een Creative Commons licentie die alleen naamsvermelding vereist, was het voor mij eenvoudig om deze zoekpagina te maken.

Als je daar zoekt wordt je meteen doorgestuurd naar Google Images en zie je alleen afbeeldingen die aan de gekozen optie voldoen. Hoef je dat niet meer zelf achteraf te controleren.

Natuurlijk kun je de code zo uit de pagina zelf halen, of je kijkt in dit bestand met de code.

[update 9-7-2009] Google heeft de optie nu toegevoegd aan het geavanceerd zoeken. Zie ook dit bericht.