nov 252009
 


Bekijk video op YouTube

Zo legden Joop van Zijl en de NOS in 1996 uit wat internet is. Schitterend! Cyberspace en digibeten bij elkaar. Toen helaas ook al aandacht voor kinderporno op internet, maar ook de verplaatsing van de computer van de werkkamer naar de huiskamer en vragen over mogelijke verzadigingspunt en het wachten op nieuwe toepassingen in de vorm van interactieve TV.

(Getipt door de NOS zelf en op Twitter door @Stekel)

nov 252009
 


Bekijk video op YouTube

YouTube heeft, zoals eerder aangekondigd, inmiddels de eerste clip in Full HD online staan. Het zijn de Muppets met Bohemian Rhapsody.
En ik moet zeggen dat ik het nog erg tegen vind vallen. Het is duidelijk dat YouTube het maximale voor wat betreft bandbreedte heeft proberen te gebruiken. Ik heb een 10Mbit/sec download vanaf het internet, maar via 802.11g slaagde ik er niet in om de clip meteen af te spelen.
Daarvoor moest ik hem eerst op pauze zetten zodat de clip voor een groot deel gedownload kon worden. Ook daarna zie je dat zowel de MacBook als de breedbeeld laptop waar ik het op bekeken heb, het beiden zeer zwaar hebben met het afspelen van de clip.

Maar zelfs met deze maximale bandbreedte is het beeld lang niet altijd goed. Ja, als de achtergrond zwart is, dan is het beeld heel scherp en contrastrijk. Maar bij de scenes waar de achtergrond groenig is, kun je heel duidelijk ‘blokjes’ zien. Als showcase in ieder geval niet indrukwekkend.

Ik ben benieuwd wanneer YouTube ook de andere filmpjes met deze 1080 optie beschikbaar maken. Mijn “eendjes in het park” filmpje is in ieder geval nog niet op 1080 beschikbaar.

p.s. blijft natuurlijk dat YouTube mega-sprongen gemaakt heeft in die paar jaar dat het bestaat. Ik ben dan ook niet ontevreden met waar ze nu zijn, maar de eigen claim van Full HD maken ze nog niet helemaal waar. Lees verder….