Eenvoudig elektronische boeken lezen in je browser

EPUBReader - Klik voor grotere versie

Laat ik beginnen met het slechte nieuws: het werkt niet met beveiligde elektronische boeken (zoals je bijvoorbeeld bij BOL.com koopt) en de plugin is alleen beschikbaar voor Firefox.
Maar ben je Firefox-gebruiker dan is het er eentje om gewoon geïnstalleerd te hebben staan: EPUBReader – een gratis plugin waarmee je in je browser EPUB-bestanden kunt lezen.

De plugin is er al een paar weken, maar was in het begin nog “experimenteel”. Nu is hij goedgekeurd door Mozilla en worden ook updates automatisch doorgegeven. Die updates hebben er vooral voor gezorgd dat het geheel er wat netter uitziet en de grote knoppen maken hem ook op netbooks of tablet PC’s handig bruikbaar.

Hoe werkt het?
Stel je bent op deze wiki-pagina. Daar staat een link naar de EPUB-versie van de handleiding voor het maken van elektronische boeken.
Die kun je natuurlijk downloaden en dan openen in de EPUB-readers van Calibre of Adobe maar als je de plugin geïnstalleerd hebt staan dan klik je gewoon op die link en dan wordt de EPUB gedownload en automatisch geopend in Firefox. Omdat de bestanden netjes in een map op je schijf worden opgeslagen hoef je ze maar één keer te downloaden en kun je ze desgewenst alsnog naar je eReader kopiëren of weer verwijderen. Ook offline lezen is zo mogelijk.

Geen DRM!
Helaas is het ondersteunen van DRM in zo’n plugin niet mogelijk, maar voor materiaal zonder DRM is het ideaal. Het NRC Handelsblad in EPUB-formaat is er bijvoorbeeld prima op te lezen.

Aanrader
EPUBReader is wat mij betreft dus een aanrader, die prima aansluit bij het idee dat elektronische boeken je in staat stellen die boeken op meer manieren dan voorheen te lezen.
EPUBreader archief met boeken - Klik voor grotere versie EPUBReader lezen - Klik voor grotere versie