Augmented Reality op de iPhone

Casper - Klik voor grotere versie

Omdat ik het gisteren eindelijk aangedurfd heb om mijn iPhone 3GS te upgraden naar versie 3.1.2 (met behoud van jailbreak en unlock) kon ik ook eindelijk Layar installeren. Dat programma kende ik van de tests met Android, maar het is er inmiddels ook voor de iPhone.
Een van de intrigerende layers vind ik toch wel het nieuwe Casper – live aircraft tracking dat je ook in de browser kunt bekijken. Je ziet daar de live positie en informatie van vliegtuigen boven Nederland op basis van het ADS-B (Automatic dependent surveillance-broadcast) systeem.
Ik heb het nog niet in praktijk op de iPhone kunnen testen, er blijken hier namelijk heel weinig vliegtuigen over te komen.

Ik realiseerde me ook dat ik nog niet geschreven had over de twee augmented reality voorbeelden die SURFnet tijdens de Onderwijsdagen demonstreerde. Eentje op basis van een marker op papier (al dan niet digitaal) en eentje op basis van een marker op een T-shirt. SURFmedia Augmented Reality (foto door: PiAir (Old Skool)) Augmented Reality SURFnet (foto door: PiAir (Old Skool)) Pierre voor green screen (foto door: PiAir (Old Skool)) De versie op papier kan iedereen uitproberen (je kunt de marker hier downloaden als PDF). Ik wilde (uiteraard) de marker niet printen dus heb ik hem gewoon op mijn Kindle DX gezet en dat werkte ook probleemloos.

Van het T-shirt is helaas maar een kleine oplage gemaakt waarmee een aantal SURFnetters tijdens de Onderwijsdagen rond liep. Gelukkig was Elise wel bereid om even voor me op de foto te gaan. Op de derde foto zie je mijn “tegenprestatie”, daar sta ik voor een groen scherm dat hier in plaats van op de video, op de foto vervangen wordt door een ander beeld. Ging heel snel, inclusief directe afdruk in kleur op fotopapier.

Waarom nog niet op de iPhone?
Wat ik me nou wel afvroeg was waarom die toepassingen die SURFnet liet zien nog niet beschikbaar zijn op de iPhone. Er zijn een aantal augmented reality beschikbaar, maar zoiets “eenvoudigs” als het vervangen van een marker door een 3D animatie schijnt nog steeds niet te kunnen.

Het filmpje hieronder is al bijna een jaar oud:

Bekijk video op YouTube

Maar op de website van de ontwikkelaars staat:
“No, you can’t port to the current SDK. It allows graphics to be overlaid on video, but not to access the video. So, we can’t do computer vision on the markers to find out where they are.”
als antwoord op de vraag of de applicatie nu al te realiseren zou zijn op de beschikbare API.

Dat gaat dus nog een of meerdere updates van het iPhone OS duren voordat we weer wat dichter in de buurt zijn van wat Pattie Maes afgelopen maart al demonstreerde bij TED.

Ik ben benieuwd of we volgend jaar tijdens de Onderwijsdagen al zo ver zijn.