Ik sta nog niet op de kaart, jij wel?

Google Maps streetview - Klik voor grotere versie

In een helaas niet online beschikbaar stuk op de opinie pagina’s van het Eindhovens Dagblad roept Frans Dekkers vandaag op tot het stoppen van Google zodat onze privacy bewaakt kan worden. Dat (uiteraard) naar aanleiding van het uitbreiden van het aantal steden in Nederland waar Google Maps met Street View beschikbaar is.
Toegegeven, het is een opiniestuk en Frans verwijst ook zijdelings naar een aantal andere voorbeelden die inbreuk (kunnen) maken op onze privacy, maar het is wel weer vreselijk kort door de bocht zeg. Natuurlijk, Google is een grote partij die grote invloed kan hebben op onze privacy. Maar laat dat nou net niet de partij zijn waar ik me het meest zorgen over zou maken. Google is gemakkelijk aan te spreken op wat ze doen, het onherkenbaar maken van bepaalde objecten/gebouwen, de gezichten van personen en nummerplaten van auto’s zijn daar goede voorbeelden van.

Zorgelijker zijn de partijen die veel minder prominent aanwezig zijn en waarbij het verlies van privacy veel minder prominent zichtbaar is dan zo’n gemakkelijk doelwit als Google. Vanaf het moment dat KPN het zoeken naar personen op slechts naam en woonplaats mogelijk maakte, raakte ik veel meer privacy kwijt dan door het feit dat er wellicht binnenkort ook een foto van mijn huis online staat. Dat is op dit moment overigens nog niet zo. De Google auto is om mijn dorpje heen gereden en ook op het TU/e terrein waar het gebouw van Fontys staat waar ik werk zijn ze niet geweest.

Frans pleit in het stuk in het ED voor een minister (of liever nog een Europees Commissaris) die onze privacy kan bewaken. Maar ik vrees dat hij dan juist naar de verkeerde partij kijkt. Want ik vertrouw onze regering mijn privacy niet meer toe dan dat ik die Google toevertrouw. Het punt is ook niet dat ik het niet met Frans oneens ben over de vraag of onze privacy flink afgenomen is de laatste 10 jaar, maar als je Google en Google Streetview als kern van je betoog daarover neemt, dan haak ik af.

Zet mijn huis maar gewoon op de foto en zorg er dan voor we een onafhankelijk orgaan hebben/houden dat al die kleine bedrijven én onze overheid die graag alles van me willen weten (inclusief mijn pincode) net zo ver op afstand houden als dat we met Google al doen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Arjan
Arjan
13 jaren geleden

Tijd voor een Nederlands piratenpartij? Die maken zich in de regel zorgen over privacy (en over file sharing, maar dat is niet zo spannend).
Ik moet zeggen dat ik jouw zorg deel, Pierre. Ik las dit weekeinde een stuk over de nieuwe kilometerheffing. In het stuk stond dat je een GPS-unit in je auto kreeg, maar dat de overheid alleen ritgegevens doorgestuurd kreeg en geen locatie informatie. Fair enough. Maar hoe lang gaat het duren voordat de politie toegang vraagt en krijgt tot die gegevens voor opsporingsdoeleinden? En waar eindigd het? Elektronisch Ppatiënten Dossier. Het op grote schaal koppelen van databases. Wat gebeurt er met de data die verkeersmonitoringscamera’s oppikken?

Arjan wordt een beetje paranoïde :)