Review Livescribe Smartpen – samenvatting

Livescribe (foto door: PiAir (Old Skool))

Terwijl de Livescribe Smartpen op de post zit naar de volgende tester, is het tijd om een samenvattende post te maken over deze slimme pen. Je hebt in mijn eerste bericht foto’s kunnen zien van de pen en de inhoud van de doos. In het vervolgbericht heb je in een pencast kunnen zien en horen wat ik er na anderhalve dag van vond.

Onopgemerkt gebruik
Ik heb de pen afgelopen week meegenomen naar de bijeenkomst over de uitreiking van de eerste SkoolMate systemen in Sterksel. Wat me daar opviel was dat het in zo’n bijeenkomst niemand opvalt als jij met een Livescribe pen aan het schrijven bent. Dat levert dan inderdaad privacy-bedenkingen op aangezien je ook de audio aan het opnemen bent. Die audio was wisselend. Ik zat bij de sessie die door Hein Wittgen verzorgd werd achter in het lokaal en die audio was een stuk slechter terug te horen.

Navigeren
Daarnaast merkte ik dat ik (uiteraard?) eerst luisterde en dan een zin opschreef. Dat betekent dat audio en aantekening niet meer zo exact gekoppeld zijn. Als ik op een zin klikte dan hoorde ik niet de audio die hoorde bij die zin, maar de audio die erna kwam (dus terwijl ik aan het opschrijven was). Je moet dan dus eigenlijk altijd een stukje verder terug gaan in je aantekeningen.

Handschrifherkenning
Ik heb ook de MyScript for LiveScribe trialversie geïnstalleerd. Hiermee zou je je aantekeningen moeten kunnen omzetten naar ‘echte’ tekst. Zoals ik eigenlijk al vooraf gevreesd had was dat geen succes.
Livescribe Livescribe (foto door: PiAir (Old Skool)) En niet alleen omdat mijn handschrift (zoals je hebt kunnen zien in de pencast) meer op dat van een huisarts lijkt dan op dat van een docent. Ik vraag me af hoe op een gemiddeld aantekeningenvel waarop vaak pijlen, onderstrepingen of andere kriebels staan ooit een goede OCR uit te voeren is.

Desktop toepassing
Ik vond de Livescribe Desktop toepassing niet erg prettig. Ik voelde erg als een gesloten applicatie waarin mijn aantekeningen verstopt zaten. Via het navigeren sessies en pages kon ik ze er dan weer uit halen. Exporteren kon naar PDF voor de tekst of naar audiobestand in AAC formaat. Online kun je de combinatie van beiden opslaan, maar er is geen export naar Word, of een lokale combinatie van tekst/annimatie/audio.
Livescribe (foto door: PiAir (Old Skool)) Livescribe (foto door: PiAir (Old Skool))

Zou je hem zelf kopen?
Nee. Ik zou zelf geen Livescribe kopen. Ten eerste probeer ik zo veel mogelijk al mijn aantekeningen in te typen. Papier raak ik kwijt. Vanwege de slechte OCR (of mijn slechte handschrift) zou dat hier betekenen dan ik een PDF heb van de aantekeningen in plaats van een tekstdocument dat ik ook weer in Word kan bewerken.
Daarnaast vind ik dat ik niet zomaar in vergaderingen of tijdens gesprekken met mensen gebruik zou kunnen maken van de pen. De meeste mensen zouden het, als ze er toevallig achter zouden komen, ongetwijfeld een inbruik in hun privacy vinden. En om het nou elke keer aan iedereen uit te leggen, is me toch wat veel van het goede.
De meerwaarde van terugluisteren valt best mee/tegen. Ook van de bijeenkomst in Sterksel had ik de audio niet nodig om ’s avonds een blogpost samen te stellen.
De pen is niet de meest ergonomische die er is en ook de kosten van gebruik zouden me waarschijnlijk snel irriteren.

Dus geen aanrader?
Nou, zo zwart/wit wil ik het ook niet stellen. Zoals ik in het vorige bericht al vertelde kan ik me er heel wat bij voorstellen als het gaat om bijvoorbeeld het opnemen van laagdrempelige pencasts met uitleg. Je hoeft een docenten niet achter een laptop te zetten, geef hem/haar een smartpen en bijbehorende papier en neem zo de uitleg op.
Ook voor studenten/leerlingen in situaties waar laptops niet zijn toegestaan of gewoon niet prettig gevonden worden kan ik de meerwaarde van de Livescribe smartpen zien. Dat geldt ook voor brainstormsessies waar je dan geen laptop op de tafel hoeft te hebben staan, maar met een pen op papier schrijft zonder dat je daarna met een fototoestel aan de slag hoeft om het te digitaliseren. En als je wél een net handschrift hebt, dan kan ik me voorstellen dat je met de OCR-software (die je wel apart moet aanschaffen) al helemaal tijdwinst behaald bij het uitwerken van je notities.

Kortom, voor een aantal groepen gebruikers en een aantal gebruikssituaties zeker zinvol.

Onder aan het bericht bij Margreet van den Bergh staan een aantal interessante links. Ook bij Edufiks.be vind je meer informatie.

Met dank aan: De Livescribe Smartpen werd beschikbaar gesteld door SURFnet/Kennisnet.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pascal Craeye
Pascal Craeye
14 jaren geleden

Op dit moment loopt inderdaad in Vlaanderen het project EduFiks (www.edufiks.be). Nieuwe technologieën worden er voorgesteld aan kinderen (11-12 jaar). Zij gaan op onderzoek naar de (economische) meerwaarde ervan.
De smartpen kwam het voorbije jaar aan bod.
Voor meer info kan je terecht bij [email protected].
EduFiks is een project van KlasCement.net i.s.m. de Vlaamse overheid (economie én onderwijs).