Zomerreces

 Gepubliceerd door om 19:09  Persoonlijk
jul 272009
 

Strand bij Greenacres Holiday Park (foto door: PiAir (Old Skool))
Er zijn mensen die het onbegrijpelijk vinden, anderen die niet geloven dat ik dit voor mijn plezier doe, en weer anderen schrijven er een boek over.

Maar ik vind het gewoon lekker, fijn, en ook wel noodzakelijk: het jaarlijks zomerreces van dit weblog en mijn andere online activiteiten.
Ik gooi hier de zaak dicht, er verschijnen de komende vier weken geen posts, de reactiemogelijkheid gaat in verband met spammers even helemaal dicht. Mijn werkmail gaat op de afwezigheidsassistent, mijn privémail is gedurende die weken even een verzamelbak waar niks uit komt. Datzelfde geldt voor mijn Twitter-account, ook die gaat even op non-actief.

Helemaal niets doen is er dit jaar niet bij. We gaan een deel van die vier weken weg. Laptop en iPhone blijven thuis. Ik ga ook geen moeite doen om internet-café te vinden of om al tijdens de vakantie foto’s te uploaden.

De Kindle DX en de BeBook gaan mee. Daar zullen ook een aantal boeken op staan die ik voor mijn promotie-onderzoek moet/wil lezen. Maar vooral ook de nodige andere boeken die ik de afgelopen weken en maanden verzameld heb elektronisch en waar ik niet aan toe kwam om te lezen.

Op 24 augustus ben ik weer online. Geniet van het weer en voor zover van toepassing van de vakantie.

 Reacties uitgeschakeld voor Zomerreces  Tags:

Stel je eigen eKrant samen met Calibre

 Gepubliceerd door om 16:25  eBooks
jul 272009
 
Recipe importeren - Klik voor grotere versie

Bij Amazon heb je voor de Kindle een ruim aanbod van kranten waar je een abonnement op kunt nemen. Als je in het bezit bent van een BeBook of andere eBook reader dan heb je in Nederland pech. Met uitzondering van een combo van iLiad eBook reader en de NRC is er geen aanbod van materiaal dat je zo op je eBook reader kunt lezen.
Tja, en wat doe je als het niet voor je gedaan wordt: dan maak je het zelf.
Alles wat je nodig hebt is een eBook reader (ik heb e.e.a. getest met de BeBook, mijn Kindle DX en het gratis Stanza op de iPhone/iPod Touch).

Calibre
De enige software die je nog nodig hebt is het gratis Calibre. Die software is beschikbaar voor Windows, OSX en Linux. De versie die ik gebruikt heb is 0.6.1 maar de kans is groot dat tegen de tijd dat je dit leest er al weer een nieuwe versie beschikbaar is. Oude versies worden helaas niet bewaard, maar dit moet ook met een nieuwere versie werken.

Persoonlijke nieuwsbron toevoegen
Calibre heeft een heel krachtige en handig optie. Je kunt er namelijk automatisch RSS-feeds mee laten downloaden en dan de berichten laten converteren in een eBook formaat.
Voor de Kindle moet dat Mobipocket zijn. Voor Stanza moet dat ePUB zijn. Voor de BeBook mag beiden, maar Mobipocket ziet er daar in de regel mooier uit.

Je kunt nieuwe bronnen toevoegen door in de knoppenbalk op het pijltje naast “Download Nieuws” te klikken en dan te kiezen voor “Voeg een persoonlijke nieuwsbron toe”.
In dit venster kun je dan eenvoudig nieuwsbronnen op basis van een RSS-feed toevoegen.

Calibre bevat een groot aantal ingebouwde “recipe” (recepten) voor meer complexe nieuwsbronnen.
Recipe-bestanden kunnen ook onderling uitgewisseld worden en als je een recipe-bestand van iemand anders krijgt dan kun je die hier importeren.

Eenvoudige recipe bestanden
Zoals gezegd, je kunt gewoon een individuele RSS-feed toevoegen en dan maakt Calibre een eBook op basis daarvan.
Ik heb het recipe voor het ICT en Onderwijs Blog online gezet, dat kun je downloaden, importeren (zie ook de screenshot hierboven) en runnen.

Het resultaat ziet er niet slecht uit:
* ICT en Onderwijs BLOG als Mobipocket bestand
* ICT en Onderwijs BLOG als ePUB bestand
Dit komt ook vooral omdat de feed de complete berichten bevat. Daardoor kan Calibre die eenvoudig gebruiken voor het eBook. Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Stel je eigen eKrant samen met Calibre  Tags: