jul 192009
 
Kindle Download - Klik voor grotere versie

In mijn vorige bericht schreef ik dat ik alle aankopen die ik bij Amazon doe voor mijn Kindle DX, na aanschaf DRM vrij maak.
De eBooks die ik bij Amazon koop zijn namelijk voor zien van Digital Rights Management dat er voor zorgt dat ik ze alleen op mijn Kindle DX kan lezen. Niet helemaal alleen op die Kindle DX, want elke aankoop kan ik op 5 verschillende apparaten lezen, dus ook ook de Amazon Kindle applicatie op mijn iPhone en op mijn iPod Touch.

Maar de Kindle boeken zijn ook prima leesbaar op mijn BeBook, ondanks dat die een stuk kleiner is dan mijn DX.
Echter, de DRM op de boeken voorkomt dat. Mijn BeBook kan ze niet openen.

Het proces van verwijderen van de DRM is eigenlijk best eenvoudig, maar het verondersteld één heel belangrijk ding: je moet een Kindle bezitten.
Een Kindle kun je niet rechtstreeks bij Amazon bestellen, dat moet via een omweg. Zonder Kindle, no go.

De uitgebreide beschrijving van het verwijderen staat hier online. Ik heb er een lokale kopie voor eigen gebruik van gemaakt voor het geval Amazon die pagina offline wil hebben.

De post linkt naar een Python script. Voor Mac gebruikers is dat een makkie, die hebben Python standaard aan boord, Windows gebruikers moeten even Python installeren. Ik heb zelf Portable Python gedownload en in een map bij de Python scripts gezet op mijn server thuis. Daardoor ben ik niet langer afhankelijk van de aanwezigheid van Python op mijn laptop.

De stappen in de uitleg wijzen zich eigenlijk vanzelf. Je moet eerst een voor jouw Kindle unieke code genereren op basis van het serienummer van je Kindle. Met die code kun je dan met de andere scripts de DRM verwijderen van de Kindle boeken. Daarna zijn die MOBI-boeken gewoon op bijvoorbeeld een BeBook te openen.

Dus heb je een Kindle, volg dan gewoon deze stappen en je kunt je aangeschafte boeken veilig backuppen en/of op andere eBook readers lezen.

Lees dit ook even!!
De uitleg zegt: “Ask the Kindle’s owner to buy a book for you“. Voor de duidelijkheid: ik ga dat niet voor je doen!
Het is namelijk geen eenmalige actie, voor elk boek wat je koopt en op deze manier DRM-vrij wilt maken heb je een Kindle eigenaar nodig.

Als je geen Kindle hebt, dan zie je geen download optie bij aangeschafte boeken. Heb je alleen de Kindle applicatie voor je iPhone of iPod Touch dan kun je de boeken niet downloaden, je kunt ze alleen doorsturen naar je iPhone of iPod Touch.

Het heeft daarom ook geen nut als ik je mijn Kindle serienummer door zou geven of de unieke code die het script genereert voor mijn Kindle. Alleen de boeken die ik aanschaf en download voor mijn Kindle zijn voorzien van DRM op basis van die code.

Amazon en 1984: De geest is uit de fles

 Gepubliceerd door om 08:44  eBooks
jul 192009
 
Kindle DX en iPod Touch (foto door: PiAir (Old Skool))
“In George Orwell’s “1984”, government censors erase all traces of news articles embarrassing to Big Brother by sending them down an incineration chute called the “memory hole”. On Friday, it was “1984” and another Orwell book, “Animal Farm”, that were dropped down the memory hole – by Amazon.com.”

(bron)

Het is een kop die lekker pakt. Net als deze: “Amazon, Why Don’t You Come In Our Houses And Burn Our Books Too?“.
En als je Twitter in de gaten houdt, dan zie je ook daar een (op dit moment) continue stroom tweets en retweets langs komen hierover.

Wat was het geval: Amazon heeft twee boeken, “1984” en “Animal Farm”, automatisch verwijderd van de verzameling gekochte Kindle boeken van haar klanten en als die klanten gebruik maakten van Whispernet dan werd het boek ook automatisch van hun Kindle verwijderd.

De tweets voegen meestal niet veel toe aan dit verhaal dat een aantal verschillende invalshoeken heeft. Maar er zijn inmiddels wel een paar andere posts verschenen die het vermelden waard zijn.

Andrys Basten van A Kindle World houdt het bij een overzicht van reactie en verwijst o.a. naar Betanews.com waar (ook) gewezen wordt op het feit dat zowel TechCrunch als The NewYork Times de feiten niet op een rijtje hadden toen ze hun berichten plaatsten.

Het was namelijk geen uitgever die “zich bedacht had” en besloten had dat hij toch liever niet eBooks wilde verkopen. De twee boeken waren beschikbaar gesteld via het systeem van Amazon waarmee mensen zelf hun eigen boeken kunnen publiceren. Maar het was gedaan door iemand die niet de rechten op die boeken had.

Amazon heeft de boeken verwijderd en het geld teruggestort. Ik hecht geen waarde aan de berichten in reacties van mensen die zeggen dat bij hun het boek verwijderd is zonder dat ze geld terug krijgen. Toen Dreamhost vorig jaar teveel geld leek te hebben afgeboekt bleek uiteindelijk ook dat ze veel meer geld terug gegeven hadden op basis van claims van mensen dan dat daadwerkelijk afgeboekt was.

Maar vind ik het dan niet verontrustend dat dit gebeurt is? Toch wel.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Amazon en 1984: De geest is uit de fles  Tags: