jul 092009
 
Google Afbeeldingen zoeken - Klik voor grotere versie

Vorige maand schreef ik over het wat ingewikkeld kunnen zoeken naar herbruikbare afbeeldingen bij Google. Het ging namelijk wel, maar er zat geen optie voor in de interface.
Dat is nu gelukkig gewijzigd. Als je voor geavanceerd zoeken kiest bij Google Afbeeldingen, dan kun je een aantal licenties kiezen:

* gelabeld voor hergebruik
* gelabeld voor commercieel hergebruik
* gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassing
* gelabeld voor commercieel hergebruik, inclusief aanpassing

Zoals je kunt zien gebruikt Google een selectie die niet exact de verschillende Creative Commons termen gebruikt, maar als je naar de bron van de pagina kijkt, dan zie je de vertaalslagen.

En nou maar hopen dat de gebruikers zich ook realiseren dat ze in ieder geval aan “attribution” (bronvermelding) moeten doen, dat doet ook Google nog niet standaard voor ze.

jul 092009
 
Free - Klik voor grotere versie

Op Books on The Knob wordt verwezen het boek FREE: The Future of a Radical Price (in NL blijkbaar nog niet eens in deze versie verschenen) van Chris Anderson.
Op papier kost het boek 20,99 euro, maar in lijn met de titel kun je het nu ook gratis lezen of beluisteren. Nee, niet op je Kindle, want daar is het nog niet voor beschikbaar, maar online via Scribd.com. Je kunt die versie helaas niet downloaden.

Wel downloadbaar is de audioboekversie die je via Audible.com eveneens helemaal gratis kunt aanschaffen.
Maar, ook hier krijg je het audiobestand niet zomaar: eerst moet je een Audible.com account aanmaken. Je hebt er gelukkig geen credit card voor nodig en hoeft alleen een land te kiezen. Ik moet bekennen dat ik vergeten ben te proberen of het ook met “Nederland” als land werkt, de USA stond als land ingevoerd en dat heb ik laten staan.

Daarna moet je de Audible downloadsoftware downloaden en installeren. Audioble boeken, ook de gratis boeken, zijn voorzien van DRM en niet zomaar overal te beluisteren.
Je kunt kiezen voor hun plugin voor iTunes of voor Mediaplayer. Na installatie kun je het bestand laten downloaden en dat verschijnt (in mijn geval) nu in iTunes.

Dit leek me nou typisch iets waarvoor je een applicatie voor op de iPhone maakt zodat je hem direct daar kunt downloaden en beluisteren, maar die is er niet. Voor een selectie toestellen van Blackberry, Motorola, Nokia en Sony Ericsson kun je een applicatie installeren.
Ik was eerst in de veronderstelling dat ik het audioboek helemaal niet op de iPhone kon beluisteren, totdat ik via de zoek/help-functie op de site bij deze uitleg kwam.
Anders dan daar uitgelegd blijkt de plugin zelf al een afspeellijst aangemaakt te hebben, dus was het audioboek toch nog relatief eenvoudig te synchroniseren naar mijn iPhone.

Toch ga ik straks nog even kijken of ik ook hier de export naar MP3 omweg kan toepassen om de DRM er definitief vanaf te gooien zodat ik niet vast zit aan het geïnstalleerd laten staan van de Audible software.

Free, tof dat ik er gratis naar kan luisteren, maar je moet er wel wat voor doen. Ik ga eens luisteren of Chris iets te zeggen heeft over zulke ‘drempels’.