Samenvatting van eBook nieuws

Kindle DX - Klik voor grotere versie

Even een samenvatting met een aantal van de eBook-nieuwtjes van afgelopen weekend:
* De Amazon Kindle DX wordt vanaf 10 juni uitgeleverd. Eerst aan de mensen die er al op ingeschreven hebben. Ik heb hem nog niet besteld.

* Ook Google mengt zich in het eBook geweld. Je kunt er berichten over vinden bij o.a. PCWorld, Gizmodo en Mashable.
De reacties erop variëren een beetje. In tegenstelling tot bij Amazon mogen bij Google de uitgevers de prijs bepalen. Voor Amerikanen is dat wellicht nieuws, maar Amazon was eerder de uitzondering dan de regel met haar laag geprijsde $9,99 boeken. Laten we hopen dat toename van aanbod ‘vanzelf’ leidt tot lagere prijzen.
Anders dan Amazon heeft Google geen eigen eBook reader hardware maar wordt uitgegaan van lezen in de browser. Lijkt me niet waarschijnlijk dat het daar bij blijft, ik neem aan dat ze op z’n minst een iPhone/iPod Touch applicatie uitbrengen.
In een van de reacties gaf iemand overigens aan dat Google nou nog niet écht zo’n successen weet te behalen buiten het zoeken+mailen gebied. Klopt, hoe dan ook geen reden voor paniek lijkt mij.

* E-Ink is overgekocht door Prime View. Twee bedrijfsnamen die je waarschijnlijk niet zo heel veel zeggen, maar E Ink is het bedrijf dat de schermen maakt die ook door de Kindle (en anderen) gebruikt worden. Het bedrijf claimt dat ze volgend jaar al schermen met kleur kunnen leveren. We’ll see.

* De integratie van beeldschermen voor laptops en eBooks is een stukje dichter bij elkaar gekomen met de schermen van Pixel Qi die van gewoon beeldscherm kunnen omschakelen naar eBook reader scherm dat niet alleen goed leesbaar is in het zonlicht, maar (op termijn) net zo energiezuinig kan zijn als een eBook reader.

Tot zover het overzicht voor nu.