Zo kies je een netbook voor op vakantie

eeePC 901  (foto door: PiAir (Old Skool))

Ik kreeg afgelopen weekend via de mail een vraag over eeePC’s :

“Ik zie door de bomen het bos niet meer wat betreft de eeePC’s. Als je tijd hebt, wil je mij één eeePC aanraden? Dit is wat ik er mee wil doen: Ik ga er mee op reis, over land naar het Midden-Oosten en
volgend jaar op wereldreis
Ik wil graag mijn reislog bijhouden, kunnen mailen en af en toe eens in een krant
kunnen kijken om te zien wat er allemaal gebeurt in de wereld. Dit is eigenlijk alles.
Ik ben gewend om met Vista of met Windows XP te werken.
De computer moet lekker licht zijn, zodat hij zó in mijn rugzak past en niet
al te zichtbaar is. Ik krijg zoveel adviezen en mitsen en maren dat ik werkelijk niet meer weet
waar ik goed aan doe.”

Leuke vraag, maar niet heel gemakkelijk te beantwoorden. Het kiezen van een laptop/netbook is bijna zoiets als het kiezen van een paar nieuwe schoenen: het aantal verschillende modellen en bijbehorende prijzen is enorm en de keuze is erg afhankelijk van de persoon die ze gaat dragen en het doel.

Ik heb dan ook aangegeven dat voor mij bijna onmogelijk is om één advies te geven, zelfs met de info die in de mail stond en het feit dat ik me al mag richten op alleen netbooks van ASUS (want er zijn natuurlijk nog heel wat andere merken). Maar ik heb een poging gedaan en meteen ook gevraagd of het goed was of ik de vraag (anoniem) en mijn antwoord daarop in een blogpost zou verwerken. Dat was goed, dus bij deze hieronder mijn antwoord. Voor het meelezen zijn twee pagina’s handig:
* Modellenoverzicht op ASUS website
* Modellenoverzicht op Wikipedia

De keuzefactoren die e.e.a. voor mij zouden bepalen:

1) omvang en gewicht
Hoe zwaar mag hij zijn? Een laptop kan al gauw een kilo of 2 a 3 wegen, de adapter voegt er dan nog een paar honderd gram bij. Dat gaat doortellen als je hem steeds bij je hebt op vakantie.
De eeePCs hebben als voordeel dat de adapter zelf klein en licht is, maar ook hier loopt het gewicht uiteen van ongeveer 1,1 kg voor de 901 die ik zelf heb en 1,45 kg voor de groter modellen.

De eerste eeePCs hadden een scherm van 7inch. Dat was klein, vooral ook omdat de ombouw er omheen groter was en je dus een rand om je scherm had. Die ombouw heeft haast automatisch een minimum afmeting die bepaald wordt door de afmetingen van het toetsenbord.
De eeePC 901, met 9 inch scherm, die ik zelf heb wordt door veel mensen resoluut afgewezen omdat hij een toetsenbord heeft met net wat kleinere toetsen dan de meeste mensen prettig vinden. En ik moet toegeven dat ik er niet blind op kan typen. Ik zal er geen boek op schrijven. Enige manier om hier écht achter te komen is door in een winkel te vragen of je op zo’n 901 een stukje mag typen.

De modellen met een 10 inch scherm hebben ook een wat groter toetsenbord. Kleiner dan op een ‘gewone’ laptop, maar het zou het verschil kunnen uitmaken. Al zijn er ook mensen die vallen over de plek van een shift-toets. Waarschijnlijk alleen als je écht met 10 vingers typt. De eeePC 1000HE heeft overigens weer een net iets ander toetsenbord dan de andere types en de eerste berichten daarover zijn positief.

Overigens: de afmetingen van het scherm bepalen het eerste cijfer van het typenummer; De oorspronkelijke 7xx serie had een 7 inch scherm, de 9xx serie heeft een 9 inch scherm en de 10xx serie heeft een 10 inch scherm.

2) besturingssysteem
Ik heb geen probleem met de Linux-varianten die op een aantal eeePCs werden meegeleverd, toen ik mijn 901 kocht had ik geen keuze, alleen de versie met XP was in Nederland te koop. Op dit moment is het vaak moeilijker om een systeem met Linux te vinden dan met XP. Toegegeven, Linux werkt vaak net wat sneller op zo’n apparaat, maar XP werkt snel genoeg. Het knelpunt bij mijn 901 zit hem veel meer in het volgende punt: de opslagcapaciteit.

3) harde schijf versus solid state drive (SSD)
Ik heb de 901 gekocht met een zogeheten solid state drive. Dat kun je het beste vergelijken met een ingebouwde USB-stick. Voordeel is dat je geen bewegende delen, maar ik heb met mijn andere laptops met harde schijf ook nog geen problemen daarmee meegemaakt. In theorie ook lager energieverbruik, maar ik begrijp dat dat relatief verwaarloosbaar is. Nadeel is dat ze veel duurder zijn en daarom is de omvang vaak een stuk kleiner.
Mijn 901 heeft maar 12GB opslag intern. Gaat net met XP, maar Windows 7 (de opvolger van Vista die er aan zit te kopen) installeren gaat niet. Terwijl Windows 7, in tegenstelling tot Vista, wel prima werkt op een netbook.

De meeste 10 inch eeePC modellen hebben nu een 160GB harde schijf, al is er ook een (Linux) model met een 40GB SSD.

4) Accu
Een heel belangrijk punt bij netbooks is de omvang van de accu. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een 4-cell accu met een gemiddelde accuduur van zo’n 3,5 tot 4 uur afhankelijk van het gebruik van bluetooth en/of wireless.
Beter is een 6-cell accu, dan haal je zo’n 5 uur of iets meer. De opgave van de leverancier is altijd optimistisch. Het hangt een beetje af van gebruik, hoe fel staat het beeldscherm, de processor van een eeePC kan in verschillende snelheden geschakeld worden (sneller = meer energieverbruik) etc.

5) Processor
De processor is ook nog best relevant. Er zijn twee hoofdtype processoren in gebruik: de Intel Celeron processor en de Atom processor. De Atom processor is beter, sneller en gebruikt minder energie. Is even oppassen met welke gebruikt wordt. De 900-modellen die links en rechts nog steeds voor een prikkie worden aangeboden hebben een Celeron processor, terwijl de 901 over de nieuwe Atom processor beschikt.
Maar ook de 904HD en de 1000HD hebben een Celeron processor. Die twee modellen zijn dan in de regel ook net weer wat goedkoper dan de vergelijkbare modellen in de serie met de Atom.

6) Overig
Dan zijn er natuurlijk nog wat andere zaken die een rol kunnen spelen, maar gezien jouw wensen waarschijnlijk niet zo heel belangrijk.

* Bluetooth of niet; niet alle modellen beschikken hierover, het is even de vraag of je het ooit gebruikt (ik niet). Als ik mijn telefoon aan de eeePC hang doe ik dat met een kabeltje.

* Webcam; er zit verschil in kwaliteit van de webcams, 0.3 Megapixel of 1.3 Megapixel. Het is de vraag of je daar wakker van moet liggen.

7) Communicatie
Je geeft aan dat je onderweg op internet wilt kunnen. Daarbij vertel je niet op welke manier. Alle modellen hebben een netwerkaansluiting voor vast en draadloos internet.
Voor mobiel internet (dus via de telefoon) heb je een dongle nodig of een telefoon die als modem kan fungeren (mijn iPAQ 914c kan zijn GPRS verbinding delen met de eeePC) maar in dat laatste geval moet je goed opletten met de bijbehorende kosten. Mobiele dataverbindingen in het buitenland kunnen nogal duur zijn. Waarschijnlijk beter even checken of je regelmatig een hotel met draadloos internet tegen komt.

8 ) Prijs
Er zit nog wat verschil in de prijzen van de modellen. Omdat je er mee op stap gaat lijkt me een keuze voor een van de modellen uit de S-serie niet logisch. Die kosten iets meer dan 500 euro.
De andere modellen zitten tussen de 340 en iets meer dan 400 euro. Nog steeds best een bereik dus.

Prijzen zullen verschillen van winkel tot winkel. Zorg dat je bij een winkel (maakt niet uit of het online of offline is) koopt die je vertrouwd of die bij je in de buurt zit. Het heeft geen nut om 50 euro te besparen op de aanschaf als je hem dan bij het eerste probleem maanden kwijt bent of naar de andere kant van de wereld moet sturen.

Voor een eeePC 1000HD (Celeron processor, 106GB harde schijf, 10 inch beeldscherm) betaal je ongeveer 340 euro. Een eeePC 1000H (gelijk aan de 1000HD, maar nu met Atom processor) zo’n 10 euro meer, dus zo’n 350 euro.
Wil je een groene of roze 1000H dan betaal je daar ook weer zo’n 10 euro meer voor.
De 1000HE zit op zo’n 370 euro en heeft (blijkbaar, heb ik niet zelf getest) een betere accu, maar is ook weer net wat groter.

Ga je voor zo goedkoop en klein mogelijk, dan is de 901 nog steeds te koop voor iets onder de 300 euro. Maar dan moet je er rekening mee houden dat je heel zuinig moet zijn met het installeren van software. Picasa en de Worldmap zal wel lukken, maar het is soms schipperen merk ik zelf. En je moet natuurlijk overweg kunnen/willen met het toetsenbord, dat is bij de 10 inch modellen een maatje groter.

Conclusie
Toch niet helemaal één model, maar ik hoop dat het lijstje er iets overzichtelijker mee geworden is.
Bovenstaande punten zijn ook op andere apparaten toe te passen.
Heb jij een andere netbook gekocht? Laat dan in de reacties weten waarom, hoe tevreden ben je er over en wat waren voor jou de doorslaggevende punten?

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pascal
12 jaren geleden

Ik heb mijn 901 vorig jaar in juli gekocht, net voor we op vakantie vertrokken.

En als vakantietoestel deed het het perfect.

Internetten onderweg, SD kaartjes van het fototoestel backuppen, zelfs skypen naar huis lukte. Het toestelletje is robuust en licht (en oogstte heel wat verbaasde en bewonderende blikken, als je dat leuk vindt ;-) ).
Mijn enige ergernis tegenwoordig is de beperkte batterijduur (ik heb de indruk dat die snel achteruit gaat) en dat ik nooit de drivers voor de 3G/GPRS USB stick http://www.betavine.net/bvportal/web/… behoorlijk werkend heb gekregen (is een linux OS).

Robin
12 jaren geleden

Ik heb vorig jaar november over netbooks ook een blogje (zie mn link) geschreven waar ik mijn plussen en minnen afweeg zelf kwam ik uiteindelijk niet op een Eee uit maar op de Samsung NC10 vanwege zijn degelijkheid, accuduur (5-6uur met wi-fi aan) design en een goede indeling van het toetsenbord ze zijn te koop voor rond de 400 euro iets duurder dan de eee 1000H maar wel met een meer stabiel toetsenbord en indeling is logischer bij de NC10.

Zelf was ik niet zo’n voorstander van de Asus Eee pc’s omdat ze een nogal slechte indeling van de toetsen hadden en qua looks vond ik ze ook minder. Maar met de recentere modellen (1000HE, is dit eindelijk in positieve zin veranderd.

Hier vind je ook nog een mooi overzicht van netbooks (niet allemaal in NL verkrijgbaar) http://products.liliputing.com

Voor netbooks reviews zou je eens hier kunnen kijken wat de experts zeggen: http://www.laptopmag.com/review/advse

daar komen de volgende modellen er goed uit qua accuduur, degelijkheid;

Samsung N110 – de NC10 maar dan met een grotere trackpad en accu. Wel wat prijzig nog omdat ie net uit is.
http://www.laptopmag.com/review/lapto

Asus Eee Pc 1000HE
http://www.laptopmag.com/review/lapto

Samsung NC10
http://www.laptopmag.com/review/lapto

Er is ook nog een goede Samsung NC20 die een 12inch scherm heeft maar deze heeft momenteel dezelfde accu die de NC10 heeft maar door het grote scherm slurp deze je accu leeg en haal je slechts 3-4uur.

Robin
12 jaren geleden

De N110 is overigens nog niet leverbaar. Wanneer ie precies uitkomt is onbekend.

De NC10 heeft als grootste nadelen kleine trackpad (als je geen muisje gebruikt) en het geluid is wat gaat al is dit redelijk in te stellen. Buiten dat ben ik er zeer tevreden mee. Het gewicht is slechts 1.3KG

http://tweakers.net/pricewatch/224325

De nieuwe Asus 1000HE lijkt op dit moment qua specificaties wel de nr1 te zijn daarna komt de nieuwe (duurdere) Samsung N110. Het gewicht van de 1000HE is overigens 1.45KG voor online shops zie hier:

http://tweakers.net/pricewatch/232276

Pierre
12 jaren geleden

@Pascal: vreemd dat die accuduur zo achteruit gaat. Zou toch eigenlijk niet moeten. Ik gebruik hem niet dagelijks, maar heb daar gelukkig (nog) geen last van.

@Robin: dank je voor de uitgebreide aanvullende info!