Pinnacleshare: als in een verlaten bos…

Pinnacle Share - Klik voor grotere versie
“Nu er meer en meer services zijn waarmee consumenten video’s op internet kunnen plaatsen, hebben wij besloten met onze PinnacleShare™-activiteiten te stoppen. De PinnacleShare-website zal met ingang van 15 februari 2009 ophouden te bestaan. Na deze datum zullen de gebruikersaccounts niet langer bestaan en zullen de bijbehorende video’s en persoonlijke gegevens van internet verdwijnen. Gebruikers zullen dan niet langer de op PinnacleShare geplaatste video’s kunnen bekijken of toegang kunnen krijgen tot hun accounts.”

Ik kreeg een mail van Pinnacle dat ze hun PinnacleShare dienst gingen sluiten. Dat was nou niet echt een waarschuwing die ze heel ruim vooraf verstuurden. De mail was vannacht, op 15 februari aangekomen en de dienst zou per vandaag niet meer te bereiken zijn.

Ik kon me sowieso helemaal niet meer herinneren wat PinnacleShare was, dus ben ik toch nog maar even gaan kijken en zoeken. De site is op het moment van posten van dit bericht nog gewoon in de lucht. Niets door daar vermoeden dat dit zijn laatste uren zijn. Ik kon er geen enkele aankondiging vinden en ook het aanmeldformulier staat nog online.

Weinig berichten online ook over de dienst die in juni 2007 het licht zag. Het idee was helemaal niet gek: een gratis site waarbij je video’s kunt uploaden, online kunt bewerken en dan hosten. Paste prima in het idee dat alle software ‘online’ gaat.
Ik blijk er zelf niet over geschreven te hebben en dit bericht geeft daar de waarschijnlijke reden voor: “a human administrator is required to vet all the clips you upload for ‘appropriateness’, and that took well over two days for each clip.“.
Aangevuld met de beperking van “file size restricted to 2 minutes or 30MB or less” kan ik me helemaal voorstellen dat ik er niet eens over geschreven heb.

Ik heb er in ieder geval wel een account aangemaakt. Dat account werkte vanochtend ook nog gewoon, dus toch nog maar even gekeken. De editor ziet er uit als een heel eenvoudige versie van de Pinnacle Studio software. Er zijn drie stappen: upload, bewerken, publiceren
Pinnacle Share Stap 1 (foto door: PiAir (Old Skool)) Pinnacle Share Stap 2 (foto door: PiAir (Old Skool)) Pinnacle Share Stap 3 (foto door: PiAir (Old Skool)) Pinnacle Share Stap 4 (foto door: PiAir (Old Skool)) Als de video-omvang meer vergelijkbaar was geweest met andere sites en de resultaten meteen (na rendering) online zouden komen te staan, dan was het best een mooie site en dienst geweest. Zeker als je uitgaat van het aanbod van clips die bijvoorbeeld met een fototoestel of een Flip gemaakt zijn. Dan zou je de software gebruiken om snel een titel er voor en een afkondiging erachter te zetten.
Blijft overigens ook de vraag of het nou wel zo zinvol is om te proberen de look and feel van een desktop programma zo een-op-een naar het web te brengen. Heb ik eerder gezien en zelf ben ik er nooit zo kapot van.

Waarom ze de beperkingen in omvang en online krijgen niet hebben kunnen verhelpen weet ik niet. De site gaat neem ik aan hoe dan ook vandaag of heel snel offline. De layout is blijkbaar te moeilijk voor de Internet Archive Wayback Machine dus daarom nog maar wat screenshots gemaakt.
Het zou ook sneu zijn als hij helemaal geruisloos verdwijnt.