Peer-to-Peer locatiebepaling met Navizon

Navizon - Klik voor grotere versie

Ze bestaan al een tijd, maar ik had er nog nooit van gehoord: Navizon. Ze bieden een dienst die vergelijkbaar is met Skyhook dat door Apple gebruikt wordt op de iPhone en de iPod Touch (zie dit bericht en dit bericht voor uitleg). Beiden maken ze het mogelijk om zonder dat je een GPS ontvanger hebt te bepalen waar je (ongeveer) bent. Dat gebeurt doordat de dienst ‘weet’ waar de GSM-mast staat waar je verbinding mee hebt of de Wifi-router die ‘zichtbaar’ is voor je toestel.

Informatie toevoegen
Maar een belangrijk verschil tussen beide diensten is ongetwijfeld de wijze waarop je nieuwe informatie aan de database kunt laten toevoegen. Bij Skyhook moet je zelf het unieke Mac-adres van een Wifi-router achterhalen, zelf de coördinaten van je positie bepalen, die dan handmatig via een formulier doorgeven en dan maar wachten.

Bij Navizon installeer je een gratis programma op je telefoon en als die telefoon een GPS-ontvanger heeft (zoals elke iPhone heeft) dan kun je direct data bijdragen aan de database van Navizon.
Ik heb de software vanmiddag op mijn iPAQ 914c geïnstalleerd. Helaas herkende de software niet het telefoon-deel, dus kon ik geen GSM-masten vastleggen. Maar de Wifi en GPS van de iPAQ werden probleemloos herkend.

Nadat ik gewacht had tot de GPS wist waar de telefoon was ben ik er mee gaan rondrijden. Ja, met de auto, het was erg koud hier en ik wilde redelijk wat afstand kunnen afleggen. En ik moet zeggen dat ik wel heel erg verbaasd was over het grote aantal Wifi-routers dat je hier in Deurne vanuit de auto kunt ‘zien’.
Binnen 30 minuten had ik ruim 1350 (!) verschillende Wifi-routers voorbij zien komen die dus ook automatisch vastgelegd werden in de tijdelijke database op de iPAQ. Na uploaden waren die ook meteen zichtbaar op de Navizon.com website.

Geld verdienen
Heel slim van Navizon is dat jouw inspanningen niet helemaal om niet hoeven te zijn. Je kunt namelijk geld verdienen met elke GSM-mast en elke Wifi-router die je toevoegt (3 punten per Wifi-router en 15 per GSM-mast). Ook als die al vastgelegd zijn door iemand ander, al krijg je dan minder punten (1 punt per Wifi-router en 2 per GSM-mast). Per 10.000 punten kun je dat laten uitbetalen in de vorm van $10,-

Als je de gratis versie van de software gebruikt is het overigens logisch om de eerste 10.000 punten te gebruiken om te upgraden naar de betaalde versie.
Ik heb nu, 3923 punten, dus heb ik er nog wel een paar nodig voordat ik kan upgraden.
Jij kunt daar bij helpen: als jij de software ook wilt uitproberen, geef bij het aanmaken van een (gratis) nieuw account dan de volgende referral code op: 575F5F56565C

Daarmee zorg je er voor dat ik sneller bij die 10.000 punten ben, zonder dat dat ten koste gaat van de punten die je zelf verdiend overigens!

Downloaden
De software is beschikbaar voor een groot aantal verschillende systemen, ook voor de iPhone en de iPod Touch. In de Appstore kun je de gratis en betaalde versies downloaden. Met de gratis versie kun je op de iPhone ook nieuwe punten toevoegen, op de iPod Touch kun je alleen je huidige locatie opzoeken zodra die bekend is. Voor andere systemen, zoals Windows Mobile toestellen kun je het beste gewoon met je toestel naar de Navizon website gaan om de software te downloaden.

Wil je me als buddy toevoegen (ik kan niet garanderen dat ik altijd online ben!), mijn gebruikersnaam is ‘pierregorissen’.