Mijn laatste grote bestelling van dode bomen?

Ik heb net een uur zitten luisteren (en een beetje kijken) naar de video van de presentatie van Paul Colligan bij Google, begin deze maand. Het is een lang, best interessant, maar niet verrassend verhaal dat je prima als MP3 bestand zou kunnen afspelen ondanks dat het maar in één formaat beschikbaar is (die uitspraak snap je als je de presentatie bekeken hebt).

Terwijl ik dat deed heb ik bij Bol.com mijn verzameling boeken voor de vakantie besteld. Over twee weken is het namelijk weer zover. Dan ga ik vier weken lang offline.
Dat is ook de periode dat ik tijd heb om boeken te lezen. Die ik dan dus even vooraf online bestel. Wat dat betreft voldoe ik aan dat profiel van mensen waar Paul Colligan het in zijn presentatie over heeft. Ik heb geen enkel probleem met het betalen voor content. Al is het natuurlijk zo dat dat vaak nog net wat gemakkelijker aanvoelt als het content is op papier of op een DVD.

Maar als ik bedenk wat ik normaal gesproken doe met zulke ‘vakantieboeken’ en me bedacht hoeveel ruimte dat tiental boeken dat ik besteld heb weer gaat innemen, dan kriebelt het wel heel erg.

Ik hoop dan ook van harte dat dit het laatste jaar is dat ik zo’n stapel dode bomen bestel. Volgend jaar wil ik een Kindle, iLead, of whatever apparaat er dan ook is en mijn vakantieboeken allemaal digitaal kunnen bestellen, downloaden en meenemen.
Nee, ik neem niet de tabletPC mee (zou ik prima ebooks op kunnen lezen), ook geen ander ‘pc’-achtig device. Gewoon een apparaat dat bedoelt is voor het lezen van boeken, niet meer dan 250 euro aanschafkosten, goede accu en ruim aanbod van gratis en betaalde titels.

Dat moet haalbaar zijn. Nog 12 maanden om het elektronisch boek ook in Nederland écht door te laten breken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Jeroen van Beijnen
Jeroen van Beijnen
15 jaren geleden

Maar dan ben ik wel benieuwd welke boeken je besteld hebt Pierre. Als het om non fictie gaat, dan had je natuurlijk ook kunnen kijken of het binnen de Mediatheek beschikbaar was, of via de IBL via de mediatheek bij een andere bibliotheek kunnen lenen.

En het mooie is dat de boeken die je nu leent automatisch over de vakantie heen getrokken worden en pas in september terug hoeven.

Dat scheelt toch weer een hoop dode bomen (althans als het om non fictie gaat, fictie hebben wij niet veel in de collectie) ;)

Pierre
15 jaren geleden

OK, bij deze dan toch maar lijstje online gezet. Wat betreft dat komen zoeken. Om overdag naar de mediatheek te komen heb ik geen tijd. Het is net effe wat druk om een uurtje te gaan browsen tussen de boeken.

Natuurlijk had ik ook de catalogus kunnen gebruiken. Maar dat werkt niet echt inspirerend als je een ‘aankoopbeslissing’ moet nemen.

Vergelijk bijvoorbeeld de pagina over Flatland in de Fontys catalogus met die bij bol.com.
Wellicht een idee om de Mediatheek portal meer als een online Mediawinkel in te richten? Een soort niet commerciële Netflix?

Jeroen van Beijnen
Jeroen van Beijnen
15 jaren geleden

Daar moet ik je helaas helemaal gelijk in geven. De catalogus die wij op dit moment gebruiken heeft veel beperkingen, is niet altijd eenduidig en zeker niet gebruiksvriendelijk.
Dit is iets waar de hele bibliotheekwereld het overigens ook mee eens is. Het probleem is tot nu toe dat er nog maar een beperkt aantal leveranciers zijn en dat de bibliotheekwereld erg slecht is in het eisen stellen aan deze leveranciers.

Netflix manier zou zeker een optie kunnen zijn.

Op de verschillende pagina’s die wij speciaal voor opleidingen (b.v. de mediatheek op maat site van Sociale Studies) en minoren (b.v. het kenniscentrum voor de minor verslavingskunde bij houden proberen we ook wel selecties iets wat aantrekkelijker aan te bieden. Maar ook hier zitten beperkingen aan.
We experimenteren hier wel veel mee, maar helaas is er niet altijd de tijd om hier daadwerkelijk iets mee te doenen verder te ontwikkelen (b.v. de boekenlijst van je opleiding in librarything).

Wat je kunt doen totdat de catalogus aangepast is, is je abonneren op de RSS-feed van de nieuwe aanwinsten van de verschillende opleidingen van de locatie Eindhoven TF of in twitter de tweets van LibrarianTF volgen.

Fred Zelders
15 jaren geleden

Alvast een paar links voor als je de Kindle (oid) hebt. Volgend jaar dus.

* Gratis boeken voor de Kindle
* Free eBooks for your PDA, iPod, or eBook reader

Kindle: Bijzonder apparaat en… veel meer dan alleen een ebook-reader

Gerard
15 jaren geleden

Wat betreft die nieuwe catalogus, er gloort een beetje licht aan het eind van de tunnel…