jun 232008
 

Ik heb net een uur zitten luisteren (en een beetje kijken) naar de video van de presentatie van Paul Colligan bij Google, begin deze maand. Het is een lang, best interessant, maar niet verrassend verhaal dat je prima als MP3 bestand zou kunnen afspelen ondanks dat het maar in één formaat beschikbaar is (die uitspraak snap je als je de presentatie bekeken hebt).

Terwijl ik dat deed heb ik bij Bol.com mijn verzameling boeken voor de vakantie besteld. Over twee weken is het namelijk weer zover. Dan ga ik vier weken lang offline.
Dat is ook de periode dat ik tijd heb om boeken te lezen. Die ik dan dus even vooraf online bestel. Wat dat betreft voldoe ik aan dat profiel van mensen waar Paul Colligan het in zijn presentatie over heeft. Ik heb geen enkel probleem met het betalen voor content. Al is het natuurlijk zo dat dat vaak nog net wat gemakkelijker aanvoelt als het content is op papier of op een DVD.

Maar als ik bedenk wat ik normaal gesproken doe met zulke ‘vakantieboeken’ en me bedacht hoeveel ruimte dat tiental boeken dat ik besteld heb weer gaat innemen, dan kriebelt het wel heel erg.

Ik hoop dan ook van harte dat dit het laatste jaar is dat ik zo’n stapel dode bomen bestel. Volgend jaar wil ik een Kindle, iLead, of whatever apparaat er dan ook is en mijn vakantieboeken allemaal digitaal kunnen bestellen, downloaden en meenemen.
Nee, ik neem niet de tabletPC mee (zou ik prima ebooks op kunnen lezen), ook geen ander ‘pc’-achtig device. Gewoon een apparaat dat bedoelt is voor het lezen van boeken, niet meer dan 250 euro aanschafkosten, goede accu en ruim aanbod van gratis en betaalde titels.

Dat moet haalbaar zijn. Nog 12 maanden om het elektronisch boek ook in Nederland écht door te laten breken.

jun 232008
 
ELO Universiteit Twente - Klik voor grotere versie

…dan vertel ik je welke criteria je moet hanteren.
Het is een uitspraak die ik van tijd tot tijd hanteer. Mijn stelling is namelijk dat software-selectie in het onderwijs per definitie subjectief is. Ook al wekken we de indruk dat dat niet zo is.
Lees even door voor de verdere uitleg, want ik wil daarmee de mensen achter het “eindrapport van de Quickscan Blackboard” (PDF) zeker niet beledigen. Zij schreven die quickscan als onderdeel van het keuzetraject voor een nieuwe Elektronische Leeromgevingen op de Universiteit Twente. En het is een lezenswaardig document geworden met veel achtergrond informatie.

Maar het is natuurlijk opvallend als in 2008 een Nederlandse Universiteit er (waarschijnlijk, nog afhankelijk van definitieve besluitvorming) voor zou kiezen om van hun in eigen huis geboren en inmiddels op eigen benen staande TeleTOP omgeving over te stappen op Blackboard. Je weet wel, die ELO voor docenten die niet anders willen dan het krijtbord digitaal maken (een citaat wat ik overigens hier niet van een bronvermelding zal voorzien).
En dus kiest de UT niet voor Sakai, Moodle of zelfs Sharepoint.

Toch is dat eigenlijk niet zo heel moeilijk te verklaren. Lees verder….