SURFmedia High Definition video embedden

iframe - Klik voor grotere versie

Het leek een heel eenvoudige vraag, maar bleek er eentje die heel veel tijd vergde om tot een workaround te komen, dus daarom zet ik hem hier even neer: Is er een manier om een High Definition videobestand dat op SURFmedia.nl staat te embedden in een webpagina?

Ik heb een korte videoclip gemaakt in WMV formaat met een resolutie van 1280×720 pixels. Die video heb ik geüpload naar SURFmedia.nl, je kunt hem hier vinden.
Ik heb in deze pagina drie opties bij elkaar gezet die allemaal niet werken.
#3 De onderste poging op de pagina is het gebruik van een iframe, zover ik weer de optie die SURFnet zelf adviseert. Maar bij een iframe wordt de video op ‘echte’ afmeting getoond en dat past natuurlijk nooit bij een embed. Hier op het blog heb ik maximaal zo’n 500 pixels in de breedte ter beschikking in een bericht.

#2 Een andere optie die ik uitgeprobeerd heb, is het gebruik van de Flash preview. Helaas is die bij SURFmedia.nl echter van lage kwaliteit én niet in de juiste beeldverhoudingen. Daardoor krijg ik een erg smal hoofd.

Ter vergelijking: Bij gebruik van YouTube werkt dat prima, in de juiste beeldverhoudingen én op hoge kwaliteit. Bekijk de video daar maar eens schermvullend. Strak beeld. En als je de unieke code van de video op deze pagina invult krijg je de embed tag ook voor deze beeldverhouding en hoge kwaliteit voor de gewenste breedte.

#1 Een optie die zeker niet optimaal is, maar tot nu toe de best werkende workaround is, is het gebruiken van de code die achter de ‘player’ knop van SURFmedia.nl zit om zelf een nieuwe embed tag te genereren. Dat is de bovenste poging.
HD embed - Klik voor grotere versie Je kunt de code ook in de bron van de voorbeeldpagina zien.

Waarom niet ideaal? Nou, omdat de video nog steeds op volledig formaat naar je toegestuurd wordt, maar gewoon kleiner wordt weergegeven. Daarom kan het zijn dat je hem ook helemaal niet goed kunt bekijken omdat het bij mij een stream van 5Mbit/sec oplevert.

Ik blijf me afvragen of er gewoon iets is wat ik over het hoofd zie, of is het gewoon niet de bedoeling dat ik zulke video embed in een pagina?
Maar dit voorbeeld van embedden van de YouTube versie laat zien dat het toch zeker zinvol kan zijn.

0 0 stemmen
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
René
12 jaren geleden

Hoi Pierre.

Is dit misschien een oplossing?

http://vodpod.com/watch/1012071-video

Je hebt er flash voor nodig.

rene
rene
12 jaren geleden

Uhh,
dat is dus niet voor surfmedia :-)

Pierre
12 jaren geleden

Hoi René,
Niet alleen is dit niet iets wat werkt in combinatie met SURFmedia, het is ook niet een High Definition (al zegt de persoon die de tutorial geeft van wel). Let maar eens op de afmetingen/resolutie van de video in de tutorial. Het is breedbeeld en dus geeft daar de standaard player inderdaad ook problemen, maar het is geen HD.

Femke
Femke
12 jaren geleden

Hoi Pierre,

Voor embedden in Bb gebruik ik nu de code die je vindt via de virtuele snijmachine. Je opent de snijmachine, kiest voor open venster met resultaten en kopieert de code van geïntegreerde speler. Hiervan kun je zelf de grootte bepalen. Probleem dan echter is als je te maken hebt met een afgeschermde video. Dan werkt deze optie niet (tenzij je al ingelogd bent). Daarvoor heb je dus iFrame nodig. Dit genereert in Blackboard echter een fout bij ons.
Hopelijk heb je iets aan deze info!

Groetjes Femke

Pierre
12 jaren geleden

Hoi Femke,

Wat late reactie (wilde het natuurlijk even testen):
Ja, de afmetingen die je bij de code in de virtuele snijmachine krijgt zijn inderdaad prettiger qua omvang. Er zitten echter ook een tweetal nadelen aan:
#1 de embedded code maakt altijd gebruik van het script voor de virtuele snijmachine. Als je ‘gewoon’ de hele clip wilt embedden is dat niet nodig en het is een extra omweg.
#2 wat onhandiger is echter dat de voorgestelde afmetingen, in mijn geval 390×360, geen afmetingen in breedbeeldverhouding zijn. Hierdoor krijg je balken boven en onder of moet je toch zelf gaan verzinnen wat je daar aan afmetingen wilt hebben (rekening houdend met de extra pixels die nodig zijn voor de knoppen)

Michiel Schok (SURFnet)
Michiel Schok (SURFnet)
12 jaren geleden

Hoi Pierre,

SURFmedia ondersteunt bij de &mode=object ook nog de toevoeging &width= en &height=

Plak je bijvoorbeeld deze link als src= van je iframe, dan ben je misschien al weer een stukje geholpen?

http://www.surfmedia.nl/app/video/141

Het is helaas nog wel zo dat je zelf hoogte/breedte moet bepalen uit de verhoudingen van de video (+extra marge Windows Media Player controls). We overwegen om dat in een toekomstige versie van SURFmedia automatisch te laten verlopen. Geef je een width= op, dan bepalen wij de height, en andersom.

Aangaande je opmerking bij #1: klein weergeven, maar wel in het volle formaat streamen (5Mbit): helaas lenen de huidige streamtechnieken zich niet voor dynamisch schalen. Bij nieuwe videoconferencing software zoals die van Vidyo http://www.vidyo.com ) hebben ze wel zulke technologie ontwikkeld, en in de H.264 SVC (Scalable Video Codec) gestopt. Misschien dat dit op termijn ook naar de streaming video toekomst?

Pierre
12 jaren geleden

Hoi Michiel,

Ja, die toevoeging helpt en maakt het mogelijk om een pagina te maken die de benodigde codes genereert. Zie ook dit bericht.

Dynamisch schalen hoeft wat mij betreft niet persé. Doet YouTube ook niet. Automatisch transcoden van een HD video naar een of twee compactere formaten is nu wel al mogelijk en biedt voldoende opties. Dan gebruik ik dat compactere formaat voor de embed en voeg een link toe naar de videopagina bij SURFmedia met de HD versie.

Pierre
12 jaren geleden

Oh, en is er ook iets waarmee ik autoplay kan uitzetten? Is voor embeds en iframes ook niet zo logisch.