ShoZu

ShoZu - Klik voor grotere versie

Shuzo is zeker niet nieuw, maar aangezien ik tot voor kort een Qtek S110 had, had ik er nog geen ervaring mee. Met Shozu kun je eenvoudig foto’s en video’s van je “telefoon” (iPhone / Windows Mobile / …) versturen naar bijvoorbeeld Flickr, YouTube, Dailymotion en een aantal andere online diensten.
De iPod Touch heeft, in tegenstelling tot de iPhone, geen ingebouwde camera, maar mijn HP iPaq 914c heeft zowel een camera als WiFi. En dat maakt gebruik van ShoZu opeens een logische optie.
Ik heb vanmiddag een kort filmpje gemaakt met de iPaq en dat via ShoZu verstuurd naar zowel Flickr, YouTube als Dailymotion.
De test maakte twee dingen duidelijk: de kwaliteit van de video op de iPaq is niet om over naar huis te schrijven. En het liet zien dat het op deze manier wel heel eenvoudig is om zo’n videobestand online te krijgen.

Maar, ik wilde ook weten of ik nou ook iets zou kunnen met die video op mijn iPod Touch. Die heeft namelijk, net als de iPhone, (nog) geen ondersteuning voor Flash. Video op YouTube
YouTube op iPod touch (foto door: PiAir (Old Skool)) Apple biedt heel expliciet ondersteuning voor YouTube op de iPod Touch via een applicatie op het apparaat.
Maar ook als je in Safari naar de ‘gewone’ URL voor het filmpje gaat, dan werkt het.
YouTube zal de mobiele site tonen en als je dan de video wilt bekijken zal die netjes afspelen.

Video bij Dailymotion
Dailymotion op iPod touch (foto door: PiAir (Old Skool)) Ook DailyMotion is geen probleem. Hoewel hier geen mobiele website aangeboden wordt en je dus even moet inzoomen om de juiste video te vinden op de overzichtspagina is de video via de gewone url te bereiken en te bekijken.

Video op Flickr
Flickr op iPod touch (foto door: PiAir (Old Skool)) Bij de video op Flickr gaat het helaas niet goed. Waar de andere twee sites een ‘niet-Flash’ alternatief bieden dat door de iPod Touch kan worden afgespeeld gebeurt er bij Flickr helemaal niets als ik op de iPod Touch op de afbeelding klik. Een duidelijk gemis.

[update] Als je overigens via een ‘gewone link‘ naar de video bij Flickr gaat krijg je een melding dat je Flash moet installeren. Flickr herkent de Safari browser op de iPod Touch niet als zijnde mobiel. Ga je naar de ‘mobiele site‘ dan krijg je de preview van de video te zien, maar ook hier geen optie om af te spelen.

Een link is dus wel zo handig!
Één ding heb ik er in ieder geval van bijgeleerd. Als ik een video van YouTube of Dailymotion in mijn weblog embed is het handig om ook een directe link naar de pagina op de betreffende site aan te bieden. Een iPhone of iPod Touch gebruiker zal namelijk de embedded player (= Flash) niet kunnen afspelen, maar zal via het klikken op de link wél de video kunnen bekijken. Flickr video’s zijn helaas gewoon nog niet op de iPhone of iPod Touch te bekijken. Geen idee of daar binnenkort een workaround voor komt.

Shozu op de iPod Touch
Ik had Shozu eerst niet geïnstalleerd op mijn iPod Touch. Wat is immers het nut als je toch geen foto’s kunt maken?
Nou, er is één type ‘foto’ dat je heel gemakkelijk kunt maken op een iPod Touch en dat is een afbeelding van het scherm. Druk op de home knop + op de aan/uit knop en je hebt een schermafdruk bij je afbeeldingen staan.
Die schermafdrukken kun je direct naar Flickr sturen via Shozu. Dan hoef je de iPod niet eens aan je computer aan te sluiten.

Welke sites werken nog meer?
Het was een tamelijk willekeurig lijstje van drie sites die ik in ShoZu tegen kwam en waar ik al een account had. Als je meer video sites kent die goed met de iPhone / iPod Touch samenwerken, hoor ik het graag in de reacties.