EEEPC 901 met 2GB intern geheugen

 Gepubliceerd door om 08:48  Netbooks
sep 212008
 
eeePC 901  (foto door: PiAir (Old Skool))

Het was een upgrade die ik afgelopen donderdag al uitgevoerd had (een soort opwarmertje voor het echte werk gisteren), maar ik had de tekst en uitleg bij de foto’s nog niet geplaatst. Het is, zeker vergeleken met het installeren van een touchscreen een makkie en valt gewoon binnen de garantie. Voor de volledigheid toch even de stappen op een rij. Geheugen bestellen Bij een netbook als de EEEPC kun je niet even wat geheugen bijprikken, er zijn geen lege geheugenslots zoals vaak bij een PC het geval is. Upgraden van 1GB naar 2GB kan dus alleen door de bestaande SO

Ik heb het geheugen besteld bij 4Launch.nl waar ook de EEEPC zelf vandaan komt. Ik heb hem samen met de APC UPS besteld. Omdat ik de verzendkosten dus toch al betaald had was het een soort impulsaankoop.

Het is een Kingston 2GB DDR2 SODIMM PC5300 CL5.0. Ik baal eigenlijk nogal want de prijs van dit geheugen is sinds ik hem vorige week besteld heb met maar liefst 8 euro gedaald. Ik betaalde nog 36 euro en nu kost hij nog maar 28 euro inclusief BTW (exclusief verzendkosten).

Inbouwen
Je hoeft maar twee schroefjes los te maken en te weten waar je moet kijken om de geheugenmodule te vervangen:
eeePC 901  (foto door: PiAir (Old Skool)) Verwijder eerst de accu en maak de twee schroefjes van het deksel aan de onderkant los. eeePC 901  (foto door: PiAir (Old Skool)) Verwijder nu het deksel. Let op niet schrikken, het klikt los, dat is normaal. eeePC 901  (foto door: PiAir (Old Skool)) Bij nieuwere EEEPC’s zit de geheugenmodule onder een zwart stukje plastic verstopt. eeePC 901  (foto door: PiAir (Old Skool)) Gebruik een klein schroevendraaiertje om de lipjes links en rechts van de module voorzichtig naar buiten te duwen (vergelijkbaar met het geheugen in een desktop pc) en wip de module iets naar boven. Als hij schuin staat kun je hem er uit trekken. eeePC 901  (foto door: PiAir (Old Skool)) Plaats nu de nieuwe geheugenmodule. Let op, kijk bij het er uit halen even naar de plek van de inkeping aan de onderkant van de geheugenmodule. Die zit links. Bij de oude module zaten de stikkers aan de bovenkant. De nieuwe geheugenmodule heeft ook veel stikkers aan één kant, maar die komen nu aan de onderkant. eeePC 901  (foto door: PiAir (Old Skool)) Schroef de klep weer vast en start de EEEPC weer op. Als het goed is wordt het geheugen nu herkend en ben je klaar.
RAMDisk
Je kunt een deel van het nieuwe geheugen gebruiken in de vorm van een RAMDisk. Daarmee lijkt het voor Windows alsof er een nieuwe, snelle harde schijf bijgekomen is. Die is er uiteraard alleen als de EEEPC aan staat, dus ga er geen document op bewaren!
Maar voor tijdelijke bestanden is hij handig.
Je kunt uitleg over het aanmaken ervan en de link naar de software vinden op deze pagina.

Zinvol of niet?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik in XP niet veel snelheidsverschil merk. Ik heb nu een RAM disk aangemaakt (een schijf in het geheugen) en XP verteld dat tijdelijke bestanden daar aangemaakt moeten worden.
Toen ik echter Ubuntu eee opstartte vanaf USB stick merkte ik wél een duidelijk verschil. Met 2GB geheugen is die Linux distributie bloedje snel.
Het is jammer dat het me nog niet gelukt is om die als dualboot optie op de SD kaart te installeren (na installatie wil de EEEPC er niet van booten) want het is zeker een optie voor gewoon browsen en andere zaken waarvoor je niet persé software nodig hebt die alleen voor XP beschikbaar is.

0 0 stem
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Antoine van Dinter
11 jaren geleden

Ik heb een eeepc 4G uit de 701 serie. Weet je of dat hetzelfde RAM geheugen heeft? Ik overweeg ook om mijn geheugen te upgraden en gebruik inmiddels de Netbook Remix versie.

Pierre
11 jaren geleden

Als ik deze video met instructies goed begrijp dan is het hetzelfde type.

(Heb ik meteen ook een reden om de nieuwe optie van YouTube te gebruiken waarmee ik naar een specifieke plek in de video kan linken)

Antoine van Dinter
11 jaren geleden

Bedankt.

3
0
Tips, opmerkingen, aanvullingen, ideeën naar aanleiding van dit bericht?x
()
x