Expert op afstand

 Gepubliceerd door om 09:46  SURF
jun 072008
 


Het filmpje is al van een jaar geleden, maar ik vind het een prima toelichting bij de wijze waarop Expert op afstand (van Naturalis) / Expert in de klas (Kennisnet / SURFnet) werkt.
Ik kwam hem tegen op deze pagina van Kennisnet waar ook doorverwezen wordt naar dit overzicht van sessies die nu lopen. Daar ook meer doorverwijzingen naar (delen van) opnames van andere sessies. Én de mogelijkheid om een sessie te boeken, dus wat let je als school zou ik zeggen!

Mooi in het voorbeeld van Naturalis is dat dit met Adobe Connect gebeurt en een webcam terwijl in het begin meestal met losse roomsystems gewerkt werd. Het maakt de drempel aan de kant van de scholen een stuk lager. De webcam die ze gebruiken kost zo’n 100 euro, Adobe Connect hoeven ze niet aan te schaffen en een beamer is er altijd wel te vinden.
Slim ook is de manier waarop de beperking van een webcam omzeilt wordt: de leerling die de vraag wil stellen komt even naar voren en gaat op een stoel voor de webcam zitten zodat hij/zij ook goed zichtbaar is voor de expert.
Die expert heeft in dit geval overigens wel nog gewoon een technicus ernaast zitten voor het camerawerk zodat daar ook geschakeld kan worden tussen camera’s.
En het is me overigens wel een heftig onderwerp zeg, een demo van hoe een dier opgezet wordt.

Off topic: let op de stuiterende kinderen op de gang die voor het raam op en neer springen om te kunnen zien wat er in de klas gebeurt! :-)

jun 072008
 
Nokia N800

Torley schrijft op zijn blog over zijn eerste ervaringen met een Nokia N800. En zo net voor vertrek naar een weekje VS was het een post die ik met nóg meer belangstelling als anders gelezen heb. Hij had een iPod Touch maar is nu heel tevreden met de N800. En ik moet zeggen, ondanks dat het ding geen ingebouwde telefoon heeft (al kun je er Skype op draaien, of de video er ook op werkt weet ik niet, er is in ieder geval een webcam ingebouwd) doet het blijkbaar prima dienst als “internet tablet”. Helemaal verkocht was ik eigenlijk echter na het zien van dit filmpje. Natuurlijk, is al weer van een jaar geleden en “iedereen” doet tegenwoordig aan video streamen via “onbeperkte” UMTS abonnementen, maar ik vind een Nokie N95 met zo’n 450 euro en meer toch eigenlijk net wat duur en dat is dan los van het abonnement voor de UMTS.

De N810 biedt meer mogelijkheden, o.a. GPS. De bruikbaarheid daarvan komende zomer op vakantie zou ik natuurlijk als reden kunnen aanvoeren om die te kopen.
Maar het scheelt weer zo’n 150 euro (meer dan 50%) ten opzichte van de N800, dus toch wel een fors verschil en een Bluetooth GPS ontvanger heb ik al.

Belangrijker voor mij om nu snel even uit te zoeken was of het zinvol is om hem in de VS te kopen. En het antwoord is “best wel”.
Eigenlijk heb ik alleen morgen (zondag) de mogelijkheid om te gaan shoppen. Ik heb zo even geen zicht op de winkels die open zijn, maar bij de Wal-Mart kost hij $249,98 excl. VAT. Dat is ongeveer 160 euro. Daarmee blijf ik onder de 175 euro die ik maximaal langs de douane mee terug mag nemen zonder hem aan te hoeven geven. Bij de PDAshop.nl kost hij 235 euro inclusief BTW. Zelfs met een nieuwe adapter (al heb ik nog wel een verloop van VS-stekker naar NL-stekker liggen) is dat nog wel een aardige besparing.
Helaas ligt er geen Wal-Mart in de directe omgeving dus het zal er toch een beetje vanaf hangen of ik hem ergens toevallig tegen kom.