Wat koop je met een koopwijzer?

Koopwijzer - Klik voor grotere versie

Waarschuwing: dit is een post met kritiek op een gratis dienst/product zonder dat ik daarbij een alternatief voor heb.
Kennisnet Ict op school heeft weer een nieuwe Koopwijzer uitgebracht. Deze gaat over Elektronische Leeromgevingen. En ik weet echt niet goed wat ik hier nu van moet vinden.
De koopwijzer is lekker gemakkelijk te lezen geschreven, behandeld kort even wat een ELO is, gaat dan in één pagina per product door de verschillende ELO’s heen, netjes met eenvoudig te begrijpen + en – samenvatting op het einde. Daarna een overzichtelijke tabel en een checklist op het einde. Handig zou je zeggen voor de scholen die nog geen ervaring met ELO’s hebben. Maar als je het leest terwijl je wél al een beetje ervaring hebt met ELO’s, dan valt je op het hele verhaal tamelijk als los zand aan elkaar hangt. Dan zijn pluspunten van de ene niet als minpunten bij de ander te vinden. Terwijl ik dat wel zou verwachten. Want als je bij de ene ELO aangeeft dat die de “complete SCORM 04” ondersteund (dat is neem ik aan SCORM 2004) en bij de anderen daar niets over schrijft, dan ga ik er vanuit dat die anderen dat niet hebben/doen. En nee, dat is niet de enige waar dat niet duidelijk voor wordt, want ik zou dat ook wel willen weten voor de plagiaatcontrole, het zoeken in EduRep, Skype-integratie, koppeling met MS Sharepoint of het online zetten van Studieplanners. Dat zijn namelijk allemaal bijzonderheden waarvan ik vanwege zo’n typering (“bijzonderheden”) veronderstel dat de anderen dat niet hebben.

En als bij “Uitgebreide ondersteuning op alle niveaus” bij de ene staat “Koppeling Slim webwinkel”, bij de volgende “Skype-integratie” maar bij de derde “Team van onderwijskundigen verzorgt invoering” dan worden toch echt verschillende grootheden met elkaar vergeleken.

Kortom, met deze Koopwijzer in de hand een short list maken van ELO’s zou ik iedereen ten zeerste afraden.
Als je hem gebruikt om voor jezelf een lijst met vragen en criteria te maken op basis waarvan je gaat rondkijken, ja dan zou ik je durven aanraden hem te lezen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Kaj Rietberg
14 jaren geleden

Als ik een ander bericht goed bekeken had, dan was Moodle er bijvoorbeeld niet bij en dat valt me dan tegen. Moet ik wel eerlijk zeggen dat ik geen ervaring met elo’s heb. Maar een gratis variant die veel gebruikt wordt, dat moet je dan toch meenemen?

JoG
JoG
14 jaren geleden
Jan Jacobs
Jan Jacobs
14 jaren geleden

Tja, wel Educoach met 1 gebruiker opnemen en niet Blackboard met …tig gebruikers? Rammelend verhaal, inderdaad!