Synology Disk Station DS207+

 Gepubliceerd door om 22:28  Hardware
feb 082008
 
Synology 207+

Het zat er al een hele tijd aan te komen, ik moest een betere oplossing hebben voor de opslag van al die foto’s, video’s en andere data thuis. Natuurlijk, voor de foto’s doet Flickr als een soort offsite backup dienst en van tijd tot tijd werd er wel een DVD als extra backup gemaakt voor een deel van de rest, maar ik vond dat niet meer voldoende.
Het moest iets worden waarbij de data in ieder geval altijd zekergesteld zou zijn in geval van een disk crash. Eigenlijk wilde ik een systeem met RAID-5, maar dat is niet goedkoop, zeker niet als je dan vier schijven met een beetje omvang (500GB of meer) wilt gebruiken.
Na een test in de Computer! Totaal van februari 2008 ben ik nu gevallen voor de Synology Disk Station DS207+. Dit is een systeem dat maximaal 2 schijven aan kan, ik heb gekozen voor twee Western Digital 750GB SATAII harde schijven. Dat levert me uiteindelijk maar 686,4GB aan ruimte op (vanwege de GB <-> GiB omrekening) en omdat ik de twee schijven in RAID-1 opstelling gebruik. Daarbij wordt alle data dus op beide schijven gemirrord.

Hoewel de DS207+ een NAS Server is, is het eigenlijk een kleine computer in een doosje niet groter dan wat je nodig hebt voor twee harde schijven. Toegang kan via FTP (secure of niet), gewoon via het netwerk of via een browser, er zit een iTunes server in, een Bittorrent client, een PHP website met MySql, mogelijkheden om de foto’s die je er op zet via een browser te bekijken, de muziek is eveneens online te beluisteren.
Maar….ik heb nu geen tijd om er lang mee te spelen. Ik moet morgenvroeg richting Schiphol, dus nu eerst mijn koffer inpakken. Hier zijn wel al wat foto’s.
Oh, en stap 1 van het stappenplan hierboven hoefde ik gelukkig niet te doen. Omdat ik de Synology inclusief twee schijven bestelde waren die al netjes voor me ingebouwd.