Anothr time Another chance

 Gepubliceerd door om 22:55  Internet
feb 192007
 
Anothr - Klik voor grotere versie

Vanochtend kwam ik op MarcNext een bericht tegen over Anothr. Anothr is een “bot” voor Skype. Het idee erachter is dat je via de Anothr-bot RSS-feeds in de gaten kunt houden. Zowel Marc als Fred Zelders, die er al afgelopen oktober over bleek te hebben geschreven zagen er het voordeel niet zo van in. Immers, waarom een tool als Skype uitbreiden met dit soort functionaliteit als je daar toch al goede RSS-lezers voor had?
Ik kon me er daarentegen wel iets bij voorstellen: stel je hebt een RSS-feed voor nieuws tijdens een congres. Zaalwijzigingen, updates over sessies, aankondigingen etc.
Die zou ik wel als chatberichten willen ontvangen in Skype. Het is dan immers een feed die ik tijdelijk bij hou en gedurende een bepaalde periode zou ik direct bericht willen krijgen van nieuws.
Het zou het voor de organisatie gemakkelijk houden. Immers, zij hoefden niet speciaal iets te doen. De RSS-feed genereren is simpel, gewoon een BLOG-tool gebruiken of een ander tool dat een RSS-feed genereert. En of iemand nu Skype, een gewone RSS-lezer of een RSS->SMS gateway gebruikt maakt dan niet uit.

Daar kwam overigens bij dat ik vond dat de Anothr-bot heel aardig reageerde en functioneerde. Ik kon als ik dat wilde gewoon vanuit de Skype-chatfunctie nieuwe feeds toevoegen en verwijderen etc.

RSS-feed van reacties
Mooi leek me om bijvoorbeeld de RSS-feed van een individueel bericht op een blog te kunnen nemen en dan via Skype updates te krijgen als er nieuwe reacties zijn.
Via bijvoorbeeld deze RSS-feed (de link zie je als je naar de detailpagina van een bericht gaat) kun je de reacties op dit bericht bijhouden.

URL problemen
Helaas bleek de bot toch ook een paar beperkingen te hebben. Zo gaf hij in eerste instantie netjes aan dat de link naar de RSS-feed voor het bericht was toegevoegd, maar bleek het niet mogelijk de reacties zelf te zien. Dat kwam omdat de URL oorspronkelijk een ? bevatte. Het item-id werd namelijk als parameter met de URL doorgegeven.
Daar bleek Anothr niet tegen te kunnen ook al leverde het daar geen foutmelding op (de URL was overigens 100% valide).
Ik heb de URLs nu aangepast en kan ook in Anothr de reacties opvragen.

Traag
Notificaties van nieuwe reacties komen niet of heel traag binnen.
Op zich is dat ook wel weer verklaarbaar. Anothr fungeert als een soort proxy tussen de RSS-feed en mijn Skype client. Pas als Anothr de RSS-feed opnieuw opgehaald heeft en ontdekt heeft dat er een nieuw item in voor komt (als gevolg van in dit geval een nieuwe reactie) dan kan Anothr een nieuw chatbericht naar mijn Skype client sturen.

Helaas
Ik heb nog geen idee of het nou toevallig aan mijn Skype account ligt of dat Anothr nou eenmaal een trage update frequentie heeft. Maar hiermee komt het nut van het gebruik van Skype natuurlijk helemaal te vervallen. Als ik er niet op kan vertrouwen dat de berichten sneller bij me komen dan via mijn regulieren RSS-reader, dan heb ik Anothr niet nodig.

Ik had overigens een screencast willen maken, maar nu het niet echt blijkt te werken en ik de tijd die ik er vandaag aan wilde besteden opgebruikt heb aan het uitvogelen of ik notificaties sneller kon krijgen laat ik dat maar even achterwegen.
Anothr keer beter zullen we maar zeggen.

0 0 stem
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
13 jaren geleden

@Pierre,
Zou Twitter voor wat jij wilt niet een oplossing kunnen zijn?
Fred heeft er al een hele congresfantasie omheen gebouwd…

duimdog
13 jaren geleden

Toch is het me nog niet helemaal duidelijk wat de meerwaarde van Skype is in dit kader.
Ik ben niet zo goed op de hoogte van de huidige stand van zaken van Skype, maar in jouw congresvoorbeeld lijkt het me eigenlijk alleen zinvol als je de mededelingen op je mobiel krijgt (als SMS?)
Als je toch met je laptop in de weer bent (met draadloos internet) dan kun je toch net zo goed tijdelijk de RSS-feed in Sharpreader zetten? Ik zie de toegevoegde waarde van Skype nog niet helemaal.

Pierre
13 jaren geleden

@duimdog: Sharpreader staat bij mij zo ingesteld dat RSS-feeds alleen ververst worden als ik dat aangeef. Met het grote aantal RSS-feeds dat ik daarin volg zouden er anders altijd wel nieuwe berichten zijn. Die indicatie ("je moet nog iets lezen" ) vind ik voor RSS-feeds niet prettig.
Maar de notificaties van bijvoorbeeld zalenwijzigingen en zo zijn zaken die ik wél direct wel ontvangen. Daarvan wil ik (tijdelijk) kunnen aangeven dat de organisatie een push-mechanisme (in dit geval in de vorm van Skype-chat) mag gebruiken om die berichten direct aan mij door te geven. Daarom vind ik de ervaren traagheid van Anothr.com ook zo’n probleem. Als er een vertraging van meer dan (ik noem maar iets) een minuut tussen het verschijnen van een bericht in de RSS-feed en de notificatie via Skype zit, dan gaat een groot deel van het effect verloren.
Dat zou je natuurlijk kunnen oplossen door een bot te maken die specifiek bedoelt is voor één congres en die je na het publiceren van de notificatie dan een ping geeft.
Een SMS notificatie zou mij ook prima lijken, maar helaas is dat in het algemeen niet zonder (hoge) kosten te regelen. Skype notificaties en ook Google Talk notificaties zijn gratis.

duimdog
13 jaren geleden

Enerzijds wil je dus zeg binnen de minuut geattendeerd worden op een wijziging, anderzijds schrijf je bij FredScape:

"bellen veronderstelt dat de organisatie de urgentie bepaald, een van de aardige features van Anothr is dat je zelf de frequentie kunt instellen van ophalen van de nieuwe berichten, vind jij 1 keer per uur voldoende terwijl de organisatie elke 5 minuten wel denkt wat te vertellen te hebben, dan ben jij in het geval van Another (zoals dat hoort) de baas,"

Met Sharpreader lukt het me inderdaad niet om binnen een minuut na publicatie m’n RSS-feed bijgewerkt te hebben, maar een verversingsfrequentie van elke 15 minuten is indien gewenst ook per afzonderlijke feed in te stellen.

Heb je trouwens dat RaSaSa al eens bekeken wat Fred ook noemt?

Pierre
13 jaren geleden

Die opmerking bij Fred was om duidelijk te maken dat ik dit (zowel de methode bij Anothr.com als bij Feedcrier) de voorkeur vond hebben boven gewoon gebeld worden. *Als* ik één keer per uur een notificatie krijgen voldoende vind, dan kan ik dat instellen bij Anothr.com, als ik dat meteen wil, kan dat ook. Ikke als gebruiker aan het stuur dus. Vind ik wel prettig.

Ik heb Feedcrier nu een dag lopen met de volgende feeds:
Furl – Most Popular http://www.furl.net/members/rssPopula
Crying Out Loud http://feedcrier.com/content/atom/
Edublogs Verzamelaar http://www.edublogs.nl/blog/groep/xml
ICT en Onderwijs BLOG http://www.gorissen.info/Pierre/xml-r

Ik heb nu Anothr.com ook maar even terug toegevoegd aan Skype met dezelfde feeds om te kijken of ik verschil in snelheid kan ontdekken.

RaSaSa had ik nog niet naar gekeken, zal ik er ook naast zetten.