Mail van Google

Google Map - Klik voor grotere versie

Een week geleden kreeg ik een mailtje van Google. Ze hadden mijn pagina gezien voor het bepalen van coördinaten via het klikken op een Google map. Wauw dacht ik, Google heeft me ontdekt.
Maar helaas bevatte de mail niet alleen een compliment over de pagina. Er werd ook in uitgelegd dat de pagina in zijn huidige vorm een overtreding was van de gewijzigde Terms of Service van Google Maps. Die wijziging had Google moeten doorvoeren naar aanleiding van de contracten met haar kaartleveranciers.
Ik heb een mailtje teruggestuurd met een vraag om wat meer uitleg. Het bleek dat alleen het deel waarbij je een adres invoert en dan de locatie op de kaart kunt vinden blijkbaar niet meer toegestaan was. Dat heb ik dus verwijderd.

Hoewel ik het van de ene kant vervelend vind dat ik die functionaliteit heb moeten weghalen, vond ik de wijze waarop Google dit aangepakt heeft heel netjes. De eerste mail was uiterst correct en vriendelijk. Natuurlijk, er stonden duidelijke woorden in: “we must ask you to take it down before Jan 1, 2008, or we will have to send cease & desist letters and take further action. Due to Google’s contractual obligations to its map data suppliers, Google could suffer substantial damages if we do not enforce the Terms of Service that relate to our map data licensors’ data.” maar het was duidelijk een mail van iemand die de pagina had bekeken, die ook aangaf dat Google een ‘officiële’ versie aan het maken was en vroeg naar eventuele input die ik daar voor had.
Ook op mijn vervolgmail met vragen kwam uitgebreid antwoord.

Netjes. En, nee ik ben niet in de ToS gaan proberen na te zoeken of/waarom dit nou echt niet mocht. Niet alleen heb ik geen zin in zo’n gevecht, ik heb ook geen enkele reden om aan te nemen dat het niet zo zou zijn.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
14 jaren geleden

Ik zou ze toch op z’n minst gevraagd hebben om een T-shirt voor je verzameling: "I code for Google"
Da’s toch wel chique!

Pierre
14 jaren geleden

LOL, inderdaad. Maar dan had het waarschijnlijk moeten zijn "I removed code for Google" :P

Jeroen v B
Jeroen v B
14 jaren geleden

Het is jammer om toepassingen weg te moeten halen vanwege de contracten die Google sluit. Maar wel netjes op de wijze dat ze dit hebben aangepakt.
Misschien dat Google dit soort problemen zou kunnen voorkomen door in google-maps ook de kaarten van het openstreetsmaps project op te nemen http://www.openstreetmap.org/ ).