KML import bug in Google Maps

KML import - Klik voor grotere versie

Er zit op het moment een kleine, maar vervelende, bug in de import optie van KML-bestanden bij Google Maps.
Een paar dagen geleden legde ik uit hoe je de informatie van een Google Map die door meer mensen bewerkt kan worden kunt opslaan en dan weer kunt importeren in een Google Map die alleen jij kunt bewerken. Zo heb je dan een backup van die kaart voor het geval iemand hem helemaal leeg gooit.

Natuurlijk is die import niet alleen bedoelt voor het maken van backups. Willem Franken wilde een KML bestand dat hij had gemaakt aan de hand van GPS coördinaten importeren en dat lukte niet. Terwijl Google Earth het bestand wél kon openen. Eerst dacht ik dat er iets in het KML bestand zou zitten dat niet ondersteund wordt door Google Maps en wel al door Google Earth. Maar het probleem was veel basaler:
De “import KML” functie van Google Maps werkt op het moment niet als je de bovenste optie (zie schermafdruk hierboven) gebruikt voor het importeren van een lokaal KML bestand vanaf je harde schijf.
Zet je het KML-bestand echter online, zodat je er met een URL naar kunt verwijzen en je de tweede optie voor import kunt gebruiken. Dan werkt het wél.

Het is even iets wat je moet weten, ik neem aan dat het binnenkort opgelost wordt, voorlopig werkt de workaround.

Zelf proberen?
Wil je het trouwens zelf proberen met de KML-backup van vandaag van deze kaart dan kan dat. Ik heb het KML-bestand met die info even online gezet.

.htaccess
Het zou je overigens kunnen opvallen dat dit KML-bestand als tekstbestand in de browser weergegeven wordt. Als ik het bestand echter in een andere map neer zet, dan zal de browser vragen of je Google Earth op wilt starten (als je die geïnstalleerd hebt staan).

Daarvoor heb ik niets gewijzigd in het KML-bestand, maar in het .htaccess dat in de map bij het bestand staat. In het tweede geval (waarbij Google Earth opgestart wordt), staat in de .htaccess namelijk:
AddType application/vnd.google-earth.kml+xml .kml
AddType application/vnd.google-earth.kmz .kmz

En die twee regels zorgen er voor dat de server als mime-type meegeeft dat het een Google Earth bestand is.
De browser ziet dat en stelt daarom voor het bestand in dat programma te openen.
Maar dit staat los van de bug in Google Maps, daar kom je ook zonder deze toevoeging omheen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
André
André
13 jaren geleden

Proefondervindelijk ben ik de bug eveneens tegen het lijf gelopen. Maar de workaround werkt alleen maar als je inderdaad ergens je kmz of kml bestand ergens kan neerzetten. Mij lukt dat niet bij de weblogprovider; op mijn medewerkerssite vind ik te omslachtig; mijn eigen site is gemigreerd etc.
De oplossing was eigenlijk heel simpel: maak een map in je natschoolportfolio, zorg dat users ophaalrechten hebben en plaats daar -uitsluitend- kmz/kml bestanden in. Vervolgens kan je de internetlink gebruiken in het uploadvenster van Google Maps

willem franken
willem franken
13 jaren geleden

Ik heb gisteren met RoboGEO een KMZ samengesteld (waypoint+foto’s+tekst).
Het bestand wat 1.02 MB groot.Dit bestand vervolgens geupload naar een URL. Het importeren mislukte. Te groot bestand?? Daarna het bestand in 2 stukken gehakt. Het impoteren lukte toen wel. Zie hier het resultaat.
http://maps.google.nl/maps/ms?oe=UTF-

Pierre
13 jaren geleden

@André Inderdaad slim gebruik van Natschool. Een map in de materialenbank (als je daar toegang/rechten hebt) zou ook werken.

@Willem: Ja, als ik het KML bestand download en dan op mijn server zet (inderdaad 1,2 MB groot) werkt het ook niet.
Maar als ik de " Weergeven in Google Earth" link rechtstreeks invoer bij de import URL optie, dan werkt het wél (in één keer/stuk). Vreemd dus. Is duidelijk nog iets waar Google aan moet werken.