Skippen in een podcast

“Hoi Pierre,
Ik heb weer naar een gedeelte van je edukast geluisterd.
En dat is nu precies waar mijn vraag over gaat. Het antwoord weet ik zelf ook (nog) niet….wat is handig?

Vaak wil ik een gedeelte uit je edukast luisteren en niet de complete edukast. Ook zit ik niet te wachten op de muziek die je er in verwerkt (niet negatief bedoeld maar zo ervaar ik het nu eenmaal). Het lastige is nu door zelf te ‘skippen’ in de edukast op zoek gaan naar de stukken die je wel wilt luisteren.

Zou hier iets op te vinden zijn?
Edukast opknippen in delen? Index mogelijkheid?

Of ben ik nu de enige die zoiets vraagt?”

(bron)

Een vraag van Patrick de Vos in de reacties hier op de site die ik er even uit wil lichten in een bericht. Niet omdat ik er meteen een oplossing voor zal bieden, maar omdat het natuurlijk wel een vraag die waarschijnlijk bij meer mensen leeft.

iTunes

Die muziek
Het gebruik van muziek in de EduKast is zolang als de EduKast bestaat al een punt van discussie geweest. In het begin gebruikte ik muziek op de achtergrond, vond ik zelf heel prettig, maar was niet voor iedereen ideaal. Op het moment zitten in het format steeds 2 muziektracks: eentje tussen het eerste en tweede deel van de aflevering in en eentje op het einde.

Navigatie
Maar los van de vraag of je die muziek nou een goed idee vindt of niet (de beslissing daarover ligt overigens natuurlijk gewoon bij mij), is kunnen navigeren in een podcast natuurlijk wel zo handig. Het maakt het dan ook mogelijk om iemand anders een link te sturen als verwijzing naar een stukje/fragment van een podcast.

Enhanced podcasts
De vraag of je niet meer kon bieden dan alleen audio is er eentje waar ik bij de start van de EduKast uitgebreid bij stil gestaan heb. Het resultaat daarvan is dit bericht over enhanced podcasts.

Heel korte samenvatting:
* het MP3-bestandsformaat maakt het niet mogelijk navigatie “in te bouwen” in het bestand.
* als je een Apple hebt en bijvoorbeeld Garageband ’08 dan is het eenvoudig om bestanden te maken die binnen (o.a.) iTunes af te spelen zijn en waarbij wél navigatie in te bakken is in het bestand.
* als je geen beschikking hebt over een Apple, dan is er eigenlijk geen echt goed alternatief.

In de schermafdruk hierboven zie je een voorbeeld van die navigatie zoals die in iTunes zichtbaar wordt.
In Garagband op de Mac kun je eenvoudig afbeeldingen en urls toevoegen tijdens het maken van de podcast die na exporteren dan ingebakken worden in het bestand en dan dit effect opleveren. Ook op je iPod zie je die navigatie dan en zou je dus eenvoudig kunnen skippen.

Garageband Robkast Radio

Zelf ‘zien’
Op de linker schermafdruk hierboven zie je Garageband ’08 en rechts zie je RobKast radio weergegeven in iTunes op Windows XP. RobKast radio maakt in elke aflevering gebruik van deze mogelijkheden waardoor hij kan linken naar de website van de muzikant die je hoort.
Ik heb het ook een kort voorbeeld gemaakt van de EduKast met navigatie: EduKast aflevering 304 met navigatie (M4A-bestand – 22,4MB)
Dit is het bestand op basis waarvan de eerste schermafdruk gemaakt is.

Streaming / Flash etc
Een alternatief voor ‘offline’ navigatie is het gebruik van streaming-voorzieningen. Helaas verslikte de SURFnet streamingserver zich in mijn MP3-bestand, maar ook daar zou je op een website links kunnen opnemen waarmee een luisteraar kan skippen.
Gaat natuurlijk niet altijd zo snel als na downloaden omdat er vaak even gebufferd moet worden voordat je een paar minuten vooruit kunt springen.

Maar…
De Macbook is geen optie die ik al lang ter beschikking had en nog lang ter beschikking zal hebben. Het in Garageband maken van navigatie opties kost dusdanig weinig extra tijd dat ik dat wel gedaan zou hebben.
Ik heb een tijd lang enhanced versies van de EduKast gemaakt op basis van Camtasia Studio (dat zag er zo uit) maar dat kostte veel teveel tijd.

Andere opties hebben sowieso als nadeel dat het alleen voor online luisteren geschikt is, maar belangrijker is dan eigenlijk dat het een hoeveelheid werk toevoegt aan het maken van een aflevering die ik helaas niet heb.
Of het vergt gebruik maken van online diensten waarbij ik niet zeker weet dat die er over een maand ook nog zijn.

Al ben ik het met je eens (en vandaar ook zo’n lang antwoord) dat het gewoon veel handiger zou zijn als je zou kunnen skippen/navigeren.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
moqub
15 jaren geleden

Hoi Pierre,

ik heb gisteravond in de trein naar de edukast zitten luisten en vond de muziek, voor het eerst, erg mooi dus heb ik niet doorgespoeld. Hoe fijn het zou zijn om goed te kunnen skippen, teveel werk is teveel werk. En trouwens, soms mis ik een stukje van jouw tekst, maar erg is dat niet, het wordt vaak vanzelf weer duidelijk. Had trouwens niet verwacht dat ik de podcast/vodcasts zo leuk zou vinden. Dacht dat ik erg moest wennen aan jouw stem (had al wel eens een poging gedaan) maar dat valt reuze mee. Moest ook erg hard lachen toen jij mijn naam noemde en daarom kom ik gewoon naast jou zitten maandag :D
Moqub

Willem
15 jaren geleden

Eerlijk gezegd beluister ik je edukast altijd online via de site. In een 2e venster open ik de shownotes om onder het luisteren te kunnen doorklikken naar de links die je hebt opgenomen.
Als de muziek begint ga ik even terug naar het oorspronkelijke venster en sleep de flashplayer een eind verder. Gelukkig noem je altijd de lengte van de track en op basis daarvan weet ik redelijk goed te gokken waar ik moet klikken. Zo krijg je zelfs een oor voor de climax van een liedje (ze eindigen vaak op ongeveer dezelfde manier met een beetje uptempo enz.) In de flashplayer kun je heel makkelijk heen en weer klikken. Bij het 2e nummer haak ik af en denk na over alles wat je gezegd hebt…

Fons van den Berg
15 jaren geleden

Enhanced podcasts maken kan ook zonder Garageband hoor, zelfs zonder Mac. Je hebt weliswaar niet de ‘one stop solution’ van Garageband, maar het komt een heel eind.
Kijk maar eens op: http://www.kudlian.net/products/podca

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Fons,

Dank je voor de link. Van de voorpagina werd me echter niet meteen duidelijk dat deze tool ook enhanced podcasts maakt. Op de tutorials pagina staat inderdaad een filmpje (gemaakt overigens op een Mac) die doet vermoeden dat het ook op een PC kan. Vergt dus een test. :-)