Citeren mag!

 Gepubliceerd door om 06:46  Media
mrt 282007
 
“Bottomline is volgens Pierre ‘zolang er niet expliciet bijstaat wat er wel en wat er niet mag met dat wat je gevonden hebt, mag er je er niks mee doen (zonder expliciete toestemming)’.”

(bron)

Toen ik de verschillende berichten over de CWIS-NL bijeenkomst van gisteren doorlas kwam ik ook bij bovenstaande uitspraak. En het deed me concluderen dat ik in de voorbereiding één Powerpoint-dia teveel geschrapt had (al was ik dan niet binnen de tijd gebleven). Het was er eentje die verwees naar de ‘ruzie’ tussen Astrid (excuus!) Petra van Het Meisje van de Slijterij en Jaap Stronks van dit is berry. Sorry Jaap voor het wéér oprakelen hiervan, dat was ook eigenlijk de reden dat ik hem er uiteindelijk uit gelaten heb.
Heel korte samenvatting: Astrid was boos op Jaap omdat hij zonder haar dat te melden en te vragen stukjes screencasts gemaakt heeft van haar site en korte clips heeft gebruikt van haar filmpjes in een filmpjes dat hij gemaakt heeft “Ondernemen & het nieuwe internet

Het filmpje vond ik een goed voorbeeld van wat je toch nog kon doen met auteursrechtelijk beschermd materiaal binnen de vrijheden die citeren je bieden. En nu moet ik even de disclaimer van gisteren herhalen: ik ben geen jurist.
Maar zoals ik ook in de reactie bij Jaap aangeeft kan ik in de manier waarop hij de materialen gebruikt geen overschrijding zien van de mogelijkheden die hij hiermee krijgt.

De reden waarom ik daar gisteren niet alsnog bij kwam tijdens het beantwoorden van de vragen was omdat het daar ging om het “zomaar” gebruiken van plaatjes die op het internet gevonden waren (in een softwareprogramma dat gemaakt werd). En het volledig overnemen van een afbeelding (ook bijvoorbeeld op een website) valt niet onder het citeren. Het kán er wel binnen vallen, bijvoorbeeld als je een logo van een organisatie gebruikt als je er een bericht over schrijft, of een (verkleinde) screenshot van een website die je bespreekt (bron: Ius Mentis).
Maar anders geldt dus wel: als er niet bij staat dat je het mag gebruiken, bijvoorbeeld middels een Creative Commons licentie of een andere licentie die hergebruik zondermeer toestaat, dan kun je er vanuit gaan dat je het niet zonder expliciete aanvullende toestemming kunt/mag hergebruiken.