Verboden aantekeningen te maken?

 Gepubliceerd door om 06:28  Onderwijs
jan 242007
 

Via Kennisnet kwam ik bij Mijn Kind Online die op hun beurt weer via Sp!ts bij Univers, het universiteitsblad van de Universiteit van Tilburg terecht waren gekomen. Aanleiding was een bericht van de rechtenfaculteit over het maken van audio-opnamen en filmpjes van colleges. Daar hebben ze namelijk nieuwe regels ingevoerd:

“… zoals het juristen betaamt, hebben ze snel een nieuw artikel in de Regels en Richtlijnen opgenomen. Hierin staat dat studenten voor het maken van beeld- en geluidsopnamen tijdens het college eerst toestemming aan de docent moeten vragen. Voor verspreiding daarvan, heeft een student zelfs schriftelijke toestemming nodig.”

(bron)

De reden daarvoor was dat er nog geen regels waren, en je wilt immers niet dat een verspreking van een docent, of een struikelpartij zomaar online komt.
Remco Pijpers van Mijn Kind Online zegt: “Zo’n stap is wel wat voor alle scholen in Nederland. Pak niet rigoreus de mobieltjes af van scholieren, maar leer ze dat het filmen van een ander en het publiceren van filmpjes op internet, niet zonder consequenties is.”
Ik zeg: “Veel te vergaand en onnodig uitgaand van slechte bedoelingen van studenten”.
Want er wordt toch ook niet vereist dat ik toestemming vraag voor het maken van schriftelijke aantekeningen tijdens een college? En verspreiden is veel breder dan online zetten. Het is heel gebruikelijk/gewoon om college-aantekeningen op papier onderling uit te wisselen.

Mijn advies aan de studenten: koop allemaal een MP3-speler, maak een standaard formuliertje en vraag standaard allemaal voor elk college schriftelijk toestemming aan om het college op te nemen en te verspreiden. Het gaat hier om toekomstige juristen, dan is het ook je taak om onzinnige regels aan te pakken.

Wat dan wel? Nou, maak de regels zo dat:
* het opnemen van colleges bij voorbaat toegestaan is;
* het commercieel gebruik van opnames niet toegestaan is zonder schriftelijke toestemming;
* toestemming voor gebruik van opnames uitsluitend gegeven wordt voor studiedoeleinden binnen het kader van de betreffende studie aan de Universiteit van Tilburg;
* dat misbruik van de opnames voor andere doeleinden met alle middelen die daartoe binnen de wet beschikbaar zijn bestreden zal worden.