Voorgevoel

 Gepubliceerd door om 10:21  Algemeen
jan 082007
 

Ik twijfelde gisterenavond nog of ik er een post over moest maken, maar besloot het niet te doen. Nu blijkt het toch wel handig te zijn (met dank aan Hans Mestrum voor het seintje dat e.e.a. niet helemaal goed werkte!): ik heb de cache voor het weblog hier weer ingeschakeld. Dit mede ook naar aanleiding van de reactie van Harm.
Het zou flink moeten helpen aangezien er het afgelopen jaar steeds meer plugins zijn toegevoegd die iets doen tijdens het opbouwen van de pagina. Bijvoorbeeld: elke downloadlink in deze screencast-post (4 stuks) wordt op dit moment door een plugin bij het tonen van de post automatisch opgebouwd. Er wordt dan gekeken welk bestandtype de link is, welke omvang het bestand heeft en dan de bijbehorende tekst en afbeelding gegenereerd. Erg flexibel, maar niet erg efficiënt bij het opbouwen van een pagina. Met de cache wordt de opgebouwde pagina op de server opgeslagen en alleen als dat nodig is (nieuwe reactie, nieuw bericht, wijziging of verwijdering van bericht etc) opnieuw opgebouwd.
Het opbouwen van de voorpagina kost, als die niet in de cache zit zo’n 1,6023 seconden (of langer), uit de cache heb je het meer over tijden in de range van 0,0069 seconden.

Dynamische delen
De meeste pagina’s bestaan uit statische delen. Natuurlijk, als een nieuwe reactie wordt toegevoegd, dan veranderd er iets aan de pagina, maar de plugin houdt dat in de gaten en gooit de pagina dan ook uit de cache.
Een pagina waar het mis ging was de berichtenpagina voor bezoekers die niet ingelogd zijn (jullie dus!). Daar krijg je sinds kort een captcha-afbeelding te zien. Die werd nu ook in de cache opgeslagen en dat werkt uiteraard niet.
Ik heb nu in het sjabloon aangegeven dat dat deel van de pagina niet gecached mag worden en als het goed is moet alles nu weer zoals het hoort werken.

Als dat niet zo is, laat het me dan even via de mail weten.
Overigens, bij “oude” berichten en zo zal de laadtijd nog steeds relatief lang kunnen zijn omdat berichten na 12 uur sowieso ververst worden. Ik moet nog even kijken of er nadelen zoude kunnen zitten aan het heel lang laten cachen daarvan.

Deel dit bericht:

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.