Televisiestudio in een koffer

SURFnet Greenstudio - Klik voor grotere versie [bron]
“Klassestudio wordt het digitale communicatiekanaal met echte televisieachtige programma’s van het primair onderwijs in Deventer. Het is de van de kinderen. Zij zorgen voor de programma’s, de montage en de presentatie. Projectleider Menno Smidts: ‘Van SURFnet en Kennisnet hebben we verschillende videokoffers in bruikleen gekregen. Deze bestaan uit twee camera’s, twee microfoons, een laptop voor videobewerking en een green screen voor speciale effecten.'” (bron)

Via dit bericht op Ict op School kwam ik bij de KlasseStudio-website. Die site is duidelijk nog in opbouw, de uitleg van de verschillende stappen is wel erg summier. En, tja het zou voor het eerst zijn, géén RSS-feed of enclosures voor de video-afleveringen. Leuk al die verhalen over nieuwe videodiensten, maar intussen worden er nog steeds sites in de lucht gebracht waarbij ik geacht wordt regelmatig met mijn browser naar een pagina te gaan om te zien of de nieuwe uitzending er al is. Via de link op de stappenplan pagina kwam ik bij de WebVideo-website. Daar kwam ik op de Actueel-pagina (ook geen RSS) bij de Scènefabriek. Die site gebruikt gelukkig wel software met RSS-ingebouwd (WordPress), dus hier wel een RSS-feed.
Daar ook een heleboel foto’s van de SURFnet greenstudio (zie bijvoorbeeld deze en deze) en een kijkje achter de schermen bij de verschillende opnames. Op de Webvideo-website van Kennisnet tenslotte staan o.a. een aantal “Making of” filmpjes.
Mooi, zeker ook die Greenstudio, is toch wat anders dan ons groen schermpje, zonder dat je er een ruimte vast toto studio voor hoeft te bestempelen.
Zonde dat de resultaten voor een groot deel zo moeilijk bij te houden zijn. Al de embedded mediaplayers in pagina’s die dan ongevraagd automatisch filmpjes beginnen af te spelen, alleen streaming video, bijna nergens RSS. Nou ja, de leerlingen zullen er niet minder plezier aan beleven als er niet heel veel mensen de resultaten volgen. Want dat wordt uit de sites wel duidelijk: ze vinden het heel leuk.

0 0 stem
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Willem
13 jaren geleden

Met alle aandacht voor video hebben de websitevullers de cursus foto’s plaatsen kennelijk overgeslagen. Foto’s van meer dan 1 Mb die als thumbnail worden weergegeven… Met mijn niet al te snelle verbinding (Zuid-Oost Drenthe) moet ik echt wachten tot de site opgebouwd is!

Pierre
13 jaren geleden

Oei, dat zie ik nu pas. Ze gebruiken het style-attribuut van de image-tag om de oorspronkelijke afbeeldingen klein weer te geven. De afbeelding hier in het bericht bijvoorbeeld is een echte kleinere versie van het origineel, dus zowel in afmetingen (lengte x breedte) als omvang (kb).