500+

Ik ben de eerste die zal uitleggen dat statistieken / bezoekcijfes / downloadcijfers met de nodige slagen om de arm genomen moeten worden, maar dat is natuurlijk geen reden om er geen bij te houden. Sinds begin vorig jaar lopen (mede daarom) mijn RSS-feeds dan ook via FeedBurner. Eerst alleen een feed met samenvattingen, sinds begin dit jaar (na een aantal discussies over dat onderwerp) ook een feed met volledige berichten (zie de twee knoppen op deze pagina).
Gisteren is het totaal aantal subscribers van beide feeds voor het eerst door de 500-grens gebroken. En dat vond ik toch wel een post waard, al was het maar om wat zichtbare zaken te beschrijven of om volgend jaar op terug te kijken en te zien hoe de wereld er wat RSS betreft dan uitziet.

ICT en Onderwijs RSS - Klik voor grotere versie


Hoewel je bij de absolute getallen kanttekeningen mag zetten, zijn er wel een aantal conclusies uit te trekken. Zo is het ‘weekend-effect’ nog steeds duidelijk zichtbaar. Veel mensen halen op zaterdag en zondag de feed niet op. Dat is op zich fijn, want sites als bloglines en bots (die overigens door feedburner zo voor mogelijk uit de resultaten worden gefilterd) doen dat wel. Het effect geeft aan dat er tenminste mensen achter de subscribers zitten én dat het aandeel desktop-readers nog erg hoog is.

Er blijkt ook duidelijk behoefte te zijn aan de feed met volledige berichten, maar ook weer niet zo dat het de indruk wekt van een massale verschuiving van bestaande ‘basis feed’ gebruikers naar de ‘full feed’.

Ook grappig is dat de ‘zomer-dip’ dit jaar veel duidelijker zichtbaar is in de grafiek dan de ook aanwezige dip van vorig jaar. Ik heb daar nog niet echt een verklaring voor.

0 0 stemmen
Bericht waardering
5 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
mf
mf
15 jaren geleden

Mooi plaatje, zal ‘m ook eens voor Marketingfacts maken!

Marc
15 jaren geleden

Pierre, een bevestiging dat er op deze weblog interessante berichten te lezen vallen, althans voor mij de reden dat je full feed in mijn reader is opgenomen. Het feit dat nog zoveel mensen van je basis feed gebruik maakt verbaast me wel, vooral omdat je heel veel leest dat full feeds de voorkeur krijgen.

Succes en blijf vooral bloggen!

(tweede exemplaar met correctie van typo door Pierre verwerkt in eerste post)

Willem
15 jaren geleden

Ik lees je weblog liever in Bloglines dan op je weblog zelf, want dan moet ik vaak klikken op: het gaat nog verder…

Wat is nu het effect van het "weekend effect"? Ik las laatst dat het slim is om juist wél berichten te plaatsen in het weekend omdat het dan bij andere weblogs vaak rustiger is en jouw bericht dus beter gelezen zal worden. Zoals jij het zegt zou het beter zijn om in het weekend niks te doen omdat veel mensen het toch niet zullen lezen? lastig dilemma…

Pierre
15 jaren geleden

@Willem: Het altijd een beetje een afweging of een bericht zo lang (of zwaar is door video’s etc) is dat opknippen wenselijk is. Dat was indertijd een deel van mijn bezwaar tegen de full-feed, want die haal je dan wel steeds in zijn geheel op ook als het een bericht is dat je niet helemaal wilt lezen.

Ik las op jouw blog dat er mensen zijn die je weblog uit hun bookmarks verwijderen als je teveel berichten op één dag post. Ik heb me daar nog nooit echt wat van aangetrokken. Heb ik veel te vertellen (en tijd om dat allemaal te posten) dan komen er veel berichten, anders weinig.
In het weekend kan dat variëren. Als ik een hele zaterdag iets uitzoek/uitprobeer, dan leidt dat waarschijnlijk maar tot één bericht aan het einde van de dag, soms kom ik op een zaterdagochtend vier of vijf interessante berichten tegen en dan schrijf ik veel.
Afgelopen woensdag had ik uiteindelijk 7 berichten aan het einde van de dag omdat het toevallig zo uitkwam. Afgelopen maandag maar 1.
Of dat ‘slim’ is weet ik niet, het is datgene wat voor mij werkt (opsparen / verspreiden zou erg kunstmatig worden) en ik jaag er (gelukkig) blijkbaar niet iedereen mee weg.

WoW!ter
15 jaren geleden

Dat de zomer dip duidelijker te was deze zomer is gewoon een schaal effect.
Wanneer je naar de getallen kijkt zie je dat je in 2005 van ongeveer 250 naar de 180 terug zakt. 72% dus. In 2006 ga je van 400 naar 300, 75% slechts. procentueel gezien niet verschillend maar absoluut 100 feeds minder, dat lijkt fors meer dan de 70 de zomer daarvoor.
500 feeds is trouwens een aantal om trots op te zijn. Gefeliciteerd.
Ik ben op weg, maar ben daar nog lang niet. Weekend dips en zomerdips kan ik bevestigen voor mijn blogje.