Firefox 2.0 – het is nog effe wennen

Firefox 2.0 is er. Je moet er even de FTP-server voor opzoeken om hem te krijgen, maar als je de mirror bij de Oregon State University gebruikt gaat dat redelijk snel. De installatie verliep ook zonder problemen.
Vervelend is dat ik een tweetal plugins nu (tijdelijk) niet kan gebruiken omdat die nog niet compatible zijn voor versie 2.0, maar omdat het tijdelijk uitschakelen automatisch gebeurt na een check door de installer is dat ook geen onoverkomelijk probleem.

Spellingcontrole Nederlands
Waar ik in ieder geval veel plezier van ga hebben is de nieuwe plugin voor Nederlandse spellingcontrole.

spellingscontrole - Klik voor grotere versie

Die werkt dus gewoon in willekeurige tekstvensters. Dus ook bij het plaatsen van deze post. Vervelend is dat de Nucleus editor nog niet WYSIWYG is en dat dus nu ook alle HTML-tags als spelfouten worden weergegeven, maar dat is niet zo’n vreselijk probleem.

Betere afhandeling RSS-feeds
Een ander sterk punt van versie 2 is dat je nu zelf kunt instellen waarmee je RSS-feeds die ontdekt worden in een pagina wilt lezen.

RSS - Klik voor grotere versie

Firefox herkende uit zichzelf de Sharpreader-applicatie en bood aan daar abonnementen op RSS-feeds in op te slaan. Als ik nu in de adresbalk van Firefox op het RSS-icoontje klik, wordt de RSS-feed automatisch in Sharpreader geopend.

Sluiten van tabbladen
Waar ik nog het meeste aan zal moeten wennen is de nieuwe manier voor het sluiten van tabbladen. Ik mis het ene kruisje dat je in Firefox 1.5 gebruikte om het actieve tabblad te sluiten. Als ik er nu een aantal achter elkaar wil sluiten moet ik mijn muis bewegen, dat vind ik niet fijn. Zal wel een kwestie van wennen zijn.

tabbladen - Klik voor grotere versie

Ik moet sowieso zeggen dat ik het uiterlijk er niet beter op geworden vind. Of dat een kwestie van wennen is weet ik niet, als ik niet de enige ben zal dat in versie 2.1 wel weer onder handen genomen zijn.

Uitproberen
Na een uurtje spelen met versie 2 ziet het er naar uit dat hij mag blijven. Ik heb eerder als eens met een van de Release Candidates gespeeld en daar werkte het de-installeren om terug te kunnen gaan naar versie 1.5 probleemloos inclusief het behoud van bookmarks etc.
Dus op zich is er niets op tegen om de nieuwe versie te testen. Moet je je nu direct haasten om deze update te installeren? Nee. Lijkt mij niet, maar wellicht heb ik nog een aantal heel belangrijke features nog niet opgemerkt…

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Rubens
14 jaren geleden

Tja. Ik loop schijnbaar achter. Ik heb net op mijn nieuwe laptop versie 1.5 geïnstalleerd (plus OpenOffice).

duimdog
duimdog
14 jaren geleden

Beetje off-topic misschien, maar ik werk al weer geruime tijd redelijk naar tevredenheid met de WYSIWYG RTE editor als plugin voor Nucleus

Pierre
14 jaren geleden

@Duimdog: moest ik voor die editor niet aanpassingen in de Nucleus code zelf maken? Dat is iets waar ik bij het upgraden naar nieuwe versies van Nucleus slechte ervaringen mee heb, dan moet je die aanpassingen namelijk steeds weer uitvoeren. Zo’n functionaliteit die niet via de reguliere plugin-structuur (die in Nucleus heel uitgebreid en krachtig is!) geboden kan worden moet wat mij betreft dan gewoon in de basisversie worden opgenomen.

Foppe Hemminga
Foppe Hemminga
14 jaren geleden

Het aardige van Firefox is dat vrijwel alles is aan te passen, dus ook het sluiten vande tabbladen.
In de adresbalk, tik: ‘about:config’
zoek ‘browser.tabs.closeButtons’
Dubbelkilk en voer een integer (getal) in:
0 – activetab = close button on active tab only
1 – alltabs = close buttons on all tabs
2 – noclose = no close buttons at all
3 – closeatend = close button at the end of the tabstrip
(1) is dus de dafaultwaarde van Firefox 2.0 en (3) is één sluitknop rechts aan het einde van de balk (Firefox 1.5)

Pierre
14 jaren geleden

Thanks Foppe, ik heb het meteen even aangepast. :-)

duimdog
duimdog
14 jaren geleden

@Pierre: vwb WYSIWYG: je hebt gelijk. Zie mijn post en de beschrijving van de plugin

Hans Mestrum
14 jaren geleden

Gelijk even geïnstalleerd. Bedankt voor de tip. Mooi die spellingchecker. Toch maar mooi 2 foutjes eruit gehaald.