Heb jij een beamer?

 Gepubliceerd door om 07:57  Leertechnologie
okt 112006
 

Onlangs kwam tijdens een gesprek over het stimuleren van de beschikbaarheid van herbruikbare onderwijsmaterialen ter sprake dat het aantal leslokalen dat standaard voorzien is van een beamer, een daarop aangesloten computer (met netwerktoegang) en eventueel een “smartboard” (van welk merk dan ook) nog heel erg klein is/was.

Hoeveel van de in jouw onderwijsinstelling beschikbare leslokalen is voorzien van een vaste opstelling van beamer, (bij voorkeur) een daarop aangesloten computer en (eventueel) een “smartboard”.

Keuze Stemmen %
De meeste lokalen (60 – 100%) zijn hiermee uitgerust 7 15.2
Ongeveer de helft (40 – 60%) van de lokalen is hiervan voorzien 0 0
Ongeveer een kwart (20 – 40%) van de lokalen beschikt hierover 2 4.3
Een klein deel (5 – 20%) van de lokalen zijn hiervan voorzien 13 28.3
Geen / bijna geen enkel lokaal (0 – 5%) heeft deze faciliteiten standaard 24 52.2
Totaal aantal stemmen:46

Wat mij betreft is dat een duidelijke drempel bij het vormen van een mindset bij docenten als het gaat om het gebruik (laat staan ontwikkelen) van elektronisch lestmateriaal, video’s, screencasts etc.
Bij FOK! lees ik “Scholen hebben computers zat“, maar daar gaat het om computers per leerling/student.
Daarom even een korte poll met als doel een (niet-representatief) beeld te krijgen en voor mij in ieder geval de vraag “is het daadwerkelijk zo erg?” te beantwoorden. Ik moet bekennen dat ik de vraag voor mijn onderwijsinstelling niet precies zou kunnen beantwoorden, ik ben eigenlijk ook aan het bedenken hoe ik dat snel zou kunnen achterhalen, een best guess is voor nu prima, de uiterste opties zullen het gemakkelijkst uit te sluiten of te kiezen zijn.