UPC Digital of toch maar niet!

UPC Digital heeft blijkbaar ook Deurne bereikt, want ik heb een informatiepakket met DVD ontvangen waarin de levering van de mediabox aangekondigd werd. Ik begrijp dat ik overigens ook al via Tele2 Compleet of Canal Digitaal aan de digitale TV kan, wist ik niet, en zo zie je maar dat UPC-werkwijze in ieder geval voor meer bekendheid zorgt.
Toch wist de DVD me niet te overtuigen, meer zender hoef ik niet echt, mijn tegoed bij de DVD-winkel waar ik 1,75 euro per dag-DVD betaal is nog lang niet op, mailen en spelletjes spelen doe ik op mijn laptop en de kinderen idem, een harde schijfrecorder heb ik nog niet dus dat zou (tegen bijbetaling) een handig extra kunnen zijn, maar die is er nog niet.
Dus daarom toch maar even rondkijken om te zien wat anderen daar al over geschreven hadden.
Ervaringen van bloggers
Jos Herni heeft er ook pas sinds deze week een, dus die heeft nog geen definitieve mening. Jelle heeft er een sinds augustus en was er toen enthousiast over, er staan helaas nog geen vervolgberichten over op zijn blog. Bung Phê is er tamelijk duidelijk over: “UPC Sucks“, de wijziging in kanalensamenstelling is iets dat veel stof doet opwaaien (zie bijvoorbeeld hier en hier, er zijn er meer).
Op zich vervelend, maar niet iets dat bij de analoge UPC-kanalen nooit eerder voorgekomen is.

Rode knop
Erik-Jan Gelink en Copypaste media schrijven over de “rode knop” die bij de TMF Awards ingezet gaan worden om kijkers de mogelijkheid te geven te reageren/stemmen. Grappig, maar geen USP.

EPG
De Elektronische Programma Gids (EPG) blijkt nog in ontwikkeling te zijn, was het eerst niet veel, de firmware update lijkt dat beter te maken.
Ook het seintje dat je kunt krijgen als een progamma gaat beginnen is leuk, maar toch eigenlijk precies niet wat ik wil. Ik wil dat een programma begint als ik er klaar voor zit, niet dat ik klaar moet zitten als het programma begint.

Zenderaanbod
Ik mis niet echt zenders in het huidige aanbod omdat ik eigenlijk niet eens zoveel tv kijk, de kans dat ik op hetzelfde moment als een programma dat ik leuk vind voor de buis zit is alleen maar kleiner geworden de afgelopen paar jaar.
Mogelijke toevoegingen van bijvoorbeeld uitzending gemist zouden dan weer wél aantrekkelijk zijn. Hoewel ik die ook (in nog steeds niet schermvullende kwaliteit) op mijn laptop kan bekijken zou ik dat best op mijn TV willen kunnen bekijken.

Waarom dan toch maar niet?
Op deze pagina staat een redelijk helder lijstje met argumenten om het hoe dan ook niet te doen. Het “ALLES is beter dan UPC”-argument doet de objectiviteit van de pagina natuurlijk geen goed, maar een aantal van de andere argumenten, ik heb de volgorde even aangepast aan mijn prioriteitstelling en commentaar toegevoegd (cursief):

#1 Ernstig
* Je videorecorder kun je niet meer gebruiken (of je moet opnemen wat je ook op dat moment aan het kijken bent). Dit vind ik wel een dodelijke beperking zolang ik nog geen HDD-recorder heb.
* Opnemen op HD recorders en DVD recorders werkt vaak niet of waanzinnig slecht. Er is dus geen gegarandeerd uitweg, als is HD-recorder van UPC in zijn prijsstelling niet zo heel slecht, zeker als je bedenkt dat je die maar een jaar of 2 wilt gebruiken voordat je naar High Definition over wilt stappen.
* Zappen gaat traaaaaaaaaaag. 1 a 2 seconden per kanaal wissel is heel gewoon (persoonlijk vind ik dat niet gewoon overigens).Ernstig, zappen moet snel gaan, ik begrijp dat firmware-updates dat verbeteren, maar dan wacht ik wel effe.
* UPC ziet precies wat je kijkt en wanneer je kijkt. Big Brother is watching! Je kunt met UPC dan wachten op de direct marketing waarbij je ‘passende’ producten krijgt aangeboden (zonder te vragen krijgt toegestuurd). Zelfs als je de box niet aansluit zullen ze je bellen of je problemen hebt met aansluiten. Niet prettig!

#2 Vervelend
* UPC heeft de mogelijkheid om het doorspoelen van reclames en het opnemen van uitzendingen digitaal te blokkeren. Er wordt niet gezegd dat ze dat al doen, is dit overigens niet inherent aan digitale TV?
* Je 2e, 3e en 4e TV hebben het niet, je kunt het dus maar op 1 TV gebruiken. Je kunt natuurlijk wel per TV een abbonement afsluiten.

#4 Is dat zo?
* Klein beetje ruis wordt vervangen door groene blokjes die over je scherm springen. Bij ruis is het programma nog wel te volgen maar met groene blokjes niet meer. Gaat snel storen
* Beeldkwaliteit is erg goed mits het beeld stil staat! Op het moment dat het beeld beweegt is het bijzonder slecht! Een voetbalveld waarop je de grassprietjes kunt tellen veranderd in een vage groene vlek, veel slechter dan normale analoge TV. Dit snap is niet, is ook niet consistent met andere berichten over heel goed beeld.
* De box gebruikt 15W aan energie hetgeen maandelijks meer kost dan het abbonement! Tja, zijn die andere boxen dan zoveel zuiniger?

#5 Tja
* Veel mensen hebben de coax bekabeling in hun huis op zo’n manier aangesloten dat het niet of onvoldoende zal werken. Coax splitters en goedkope coax pluggen gaan niet goed samen met het digitale signaal. Hier kan UPC niets aan doen. Goede kabels zijn ook goed voor analoog beeld.
* UPC koppelt de smartcard aan de decoder. Het is dus niet mogelijk om andere decoders te gebruiken. Dit lijkt niet erg belangrijk maar het is wel heel belangrijk. Nieuwe TV’s krijgen meer en meer ingebouwde decoders (DVB tuners) maar met UPC heb je daar dan niets aan. Ehm, heb nog een oude TV, je moet ook niet té ver de toekomst in willen kijken, het is een huurbox, geen koop.
* Weer een extra afstandsbediening er bij. TV harder zetten met de ene, zappen met de ander. Met een universele afstandbediening blijf je problemen houden dat bepaalde handige functies er niet op zitten. Vind ik niet ernstig

Voor mij is het feit dat er beperkingen/bezwaren voorkomen in de categorie “ernstig” voor nu in ieder geval even voldoende reden om de doos maar alvast aan de deur te weigeren. Mocht je van mening zijn dat ik daarmee definitief mezelf veroordeel tot het stenen tijdperk of heb je ervaringen die die argumenten naar het rijk der fabelen verbannen, dan hoor ik dat uiteraard graag!

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
mf
mf
14 jaren geleden

Eén van de meest gelezen berichten op Marketingfacts:
http://www.marketingfacts.nl/berichte

Je kunt er inmiddels een boek over schrijven!

Pierre
14 jaren geleden

Is het nadeel van zoveel hits in Google Blogsearch, je mist er altijd een paar in je bericht! ;-) Maar als het bericht (en met de reacties) zo even scan, dan zie ik daar in ieder geval geen reden in om hem wél aan te nemen aan de deur.

Harald
14 jaren geleden

Ik zit echt met smart te wachten op een ISP-onafhankelijke IPTV pakket…
Zoiets als Mine http://www.mine.tv/ ), maar dan zonder dat je er een KPN ADSL abonnement meteen bij moet aanschaffen.