Google Maps weer aan kop

Google Maps - Klik voor grotere versie

Ik lees net op Google Maps Mania dat er weer een update van foto’s op Google Maps heeft plaats gevonden. Ook Nederland is nu bijna geheel in (relatief) hoge resolutie beschikbaar. De update geldt op het moment alleen voor Google Maps. Google Earth heeft de nieuwe foto’s nog niet.
Het is overigens nog steeds niet zo dat je bijvoorbeeld zou kunnen zien welke auto’s er in Deurne voor het station stonden (wel hoeveel) en het zwembad in de tuin van mijn achterburen zie je, maar de schommel in onze tuin niet.

Google Maps - Klik voor grotere versie Google maps - Klik voor grotere versie

De concurrentie lijkt weer een beetje achter te blijven. Windows Live Local, Yahoo Maps, en zelfs Ask.com (die als eerste detailfoto’s van mijn woonplaats had) hebben op het moment nog het nakijken. Het lukt Google bijvoorbeeld om de hybrid-view (kaart + foto) redelijk nauwkeurig te krijgen, iets wat Ask niet lukt. En ook het detailniveau is voor mijn dorpje net wat hoger bij Google nu dat bij Ask. Daarnaast is het erg prettig dat je gewoon tot het maximale niveau kunt inzoomen zonder een melding te krijgen dat de foto er op dat niveau niet is.

flickr - Klik voor grotere versie Ask - Klik voor grotere versie google earth - Klik voor grotere versie

Ik ben benieuwd wie de volgende is die een grote stap vooruit zet. Het zou wel mooi zijn als Yahoo nu eens een verbetering in Europa introduceerd. Want nu Flickr ondersteuning heeft voor kaarten en daarvoor die van Yahoo gebruikt, is ook dat een speler in de online kaartenrace.
[update] Google Earth heeft nu ook die nieuwe kaarten.

0 0 stemmen
Bericht waardering
12 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Marcel de Ruiter
15 jaren geleden

Hi Pierre,

Bedankt voor de tip. Ons huis was ook redelijk in beeld: de twee dakkapellen kon ik bijvoorbeeld goed zien!

Leuk materiaal.

Gr,
Marcel

wowter
15 jaren geleden

Pierre, wat betreft de vernieuwing is local live in de UK met bird eye view een echte aanrader. Meer de rest van het continent moet daar nog op wachten.
Wat dat betreft ligt Engeland dichter bij de VS dan de rest van Europa.

Pierre
15 jaren geleden

Komt vast omdat Blair regelmatig bij Bush op de thee gaat. ;-) Dank je voor de tip! Ik had bird eye view wel voor (inderdaad) een paar steden in de VS uitgeprobeerd, maar wist niet dat dat voor Engeland ook al aanwezig was.

Ehm, hoe ontdek ik trouwens waar in de UK dat al aanwezig is? Ik dacht een veilige gok te wagen met de Tower of London, maar daar zie ik nog niets.

Jip
Jip
15 jaren geleden

wat is het verschil tussen google earth en google maps?

Jip.

Pierre
15 jaren geleden

Heel in het kort:
Google Maps: 2D, te bekijken in iedere beetje recente browser, maps kunnen opgenomen worden in een gewone webpagina, kaartinformatie uit te breiden met een heleboel (2D) informatie via scripting
Google Earth: 3D, aparte client nodig, niet alleen uit te breiden met dezelfde informatie (foto’s, markers, overlays etc) als in Google Maps, maar ook te voorzien van 3D objecten ( voorbeeld). Grafisch daardoor wat spannendere effecten te bereiken.

De fotomaterialen worden in principe onafhankelijk van elkaar bijgewerkt, zo was Google maps ongeveer 24 uur eerder bijgewerkt dan Google earth, maar op het moment kun je in beide Nederland redelijk goed zien.

DuiMDog
15 jaren geleden

Over nauwkeurigheid gesproken: ik leg tegenwoordig op GPS de tracks vast en daarmee kun je dus zien hoe nauwkeurig e.e.a. in de praktijk is. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de kaart van de Oude Buisse Heide en zoom een flink stuk in. We hebben netjes op de (duidelijk zichtbare) paden gelopen…
Overigens vind ik het al een enorme prestatie dat je niet veel meer dan hooguit een meter of 3, 4 naast het pad loopt…

Pierre
15 jaren geleden

Michel, was dit met de GPS-ontvanger ingesteld op één trackpoint per 10 seconden?
Want uiteindelijk is dit natuurlijk toch een gedeelte prestatie (die er daarmee niet minder op wordt) van GPS-ontvanger én Google?

duimdog
duimdog
15 jaren geleden

Klopt, een trackpoint per 10 seconden.
Tsja, wiens verdienste is het? De GPS techniek is op zich natuurlijk al heel bijzonder, maar als je weet wat er zit achter het in het platte vlak weergeven van een bolvormig oppervlak dan vind ik het toch ook heel knap dat het allemaal zo netjes op de foto komt.

Pierre
15 jaren geleden

Helemaal mee eens.

Wilfred Rubens
15 jaren geleden

Het viel me vandaag op dat de foto’s van Utrecht veel scherper zijn dan die van mijn woonplaats Nijmegen. Enig idee hoe dat kan? Je schreef op 9-9:
De update geldt op het moment alleen voor Google Maps. Google Earth heeft de nieuwe foto’s nog niet.

Is dat inmiuddels gelijk getrokken?

Pierre
15 jaren geleden

@Wilfred: zo ver ik weet wordt het fotomateriaal in sets ingekocht. Dus nu een bepaalde set op een bepaalde resolutie voor heel Nederland. Maar gebieden die al fotomateriaal hadden met een hogere kwaliteit dan dat het materiaal dat nu voor heel Nederland beschikbaar is zullen die foto’s gehouden hebben. Het materiaal dat voor Nederland gebruikt wordt is ook niet van de allerhoogste kwaliteit en het is ook niet ondenkbaar dat Google (nieuwe/andere) stukjes van Nederland voorzien van beter materiaal dan er nu voor gebruikt wordt.

Google Earth en Maps gebruiken nu weer materiaal van vergelijkbare kwaliteit (weet niet of het 100% exact hetzelfde materiaal is). Ik heb het bericht aangepast zodat dat ook hier erbij staat.

Stephan
Stephan
15 jaren geleden

zal leuk zijn als we live beelden kunnen zien van de wereld of alleen Nederland