Mologogo waar ga ik heen?

“Mologogo is a free service that will track your friend’s GPS-enabled cell phones from another phone or on the web. Combining Real-time Location Based Services, Social Networking and now Location Aware Chat, Mologogo continues to break new ground for mobile apps. Mologogo also serves as a dirt-cheap tracking system, so go ahead and fauxjack something.”

(bron)

mologogo - Klik voor grotere versie

Mologogo is niet nieuw, maar ik was er nog niet toe gekomen om de alpha van de Pocket PC client te downloaden en te installeren. Maar die werkt verrassend goed. Het idee: gebruik een telefoon of Pocket PC met GPS-ontvanger om op ingestelde tijden je locatie door te sturen naar een server. Geef een kaart weer met jouw lokatie die zowel op het toestel zelf als via de website op te vragen is. Als je op de server vrienden aangeeft en die zijn in de buurt dan zie je dat ook op de kaart. Het lijkt er overigens op alsof ze ook de kaart op het toestel opbouwen met behulp van Google Maps, maar dan helaas met versie 1 van de API actief, dus dan blijft Nederland redelijk grijs.
Gelukkig kun je dat zelf (deels) oplossen. De gegevens zijn namelijk ook vanaf buiten de server op te vragen (als jij dat wilt). En dan kun je daar bijvoorbeeld een Google Map van bouwen die wél gebruik maakt van versie 2 van de API.

De code daarvoor kun je op de wiki van mologogo vinden.

Zou je het gebruiken?
Tijdens de vakantie heb ik GPS Tuner gebruikt om de tracks vast te leggen. Omdat ik toen de SIM-kaart thuis gelaten heb, had ik sowieso niet aan Mologogo gehad. Ik weet ook niet of het voor vakanties zo relevant is. In het dagelijks gebruik (als de GPS ontvanger in mijn telefoon ingebakken had gezeten en het niet er voor zou zorgen dat mijn Qtek het zwaar zou hebben om 8 uur vol te maken) lijkt het me best handig. Ik ben de komende twee weken 3 keer in Utrecht, 4 keer in Eindhoven en 1 keer in Tilburg. Als je weet dat ik in Utrecht ben, en jij bent dat ook, dan is een afspraak vaak sneller gemaakt. Maar als ik een keertje wat eerder onderweg naar huis ben hoeft dat ook weer niet iedereen te weten. Dus ik zou hem zeker niet altijd aan hebben staan. Ook al kan dat handig zijn als je hem vergeet in de taxi. ;-)
GPS Share
Het eerder genoemde GPS Tuner heeft een functie die GPS Share heet. Die stuurt, net als Mologogo, je lokatie-informatie naar de server van GPS Tuner. Helaas kun je die informatie (nog) niet van buitenaf benaderen. Meteen maar even een feature-verzoek aangemaakt.

[Update] Na een mailtje naar de ontwikkelaars was het API-probleem binnen 24 opgelost.