GPS-duiven

“PigeonBlog provides an alternative way to participate environmental air pollution data gathering. The project equips urban homing pigeons with GPS enabled electronic air pollution sensing devices capable of sending real-time location based air pollution and image data to an online mapping/blogging environment. Pigeonblog is a social public experiment between human and non-human animals.”

(bron)

Toen ik het filmpje bij CNET bekeken had begreep ik nog niet helemaal of ik dat zo’n goed idee moest vinden. Maar het filmpje van de testvlucht maakte duidelijk het niet ging om duiven die zomaar losgelaten werden met een GPS-ontvanger en mobiel op de rug, maar om ‘geleende’ wedstrijdduiven, die met zo’n ding op een plek werden vrijgelaten en dan zo snel mogelijk naar hun thuisplek vlogen en daar van de ontvanger verlost werden.
De site is wat rommelig, de kaart bouwt niet echt lekker op, natuurlijk schrijven de duiven niet zelf wat en ik krijg niet echt een band met de duiven, dus het komt allemaal niet echt over. En dat is jammer want het testvlucht-filmpje komt weer wel heel authentiek over.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wiebren van Stralen
17 jaren geleden

Het ‘gebruik’ van postduiven voor gegevensverzameling is al heel oud. De postduif bracht al vele berichten (via een bandje aan de poot) terug naar haar hok. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om te kijken of de duif het gewicht verantwoord kan dragen. Dan is de bagage voor de smogblog aan de zware kant.

Pierre
17 jaren geleden

Hele domme vraag: zo’n bandje aan de poot weegt ‘niets’, maar hoeveel weegt een duif ongeveer en hoeveel gram zou die dan redelijkerwijs kunnen dragen op zijn rug?

p.s. als je de permalinks van artikelen op je blog ook op de voorpagina zichtbaar maakt is het gemakkelijker voor anderen om er naar te linken, zoals bijvoorbeeld naar jouw bijdrage over Smogblog duiven :-)