Sharepoint 2007 – Blogs, Wikis, RSS

Omdat ik ook de afgelopen dagen redelijk wat tijd onderweg doorgebracht heb, had ik ook tijd om een paar Channel 9 videos te bekijken. Ik hoop overigens dat het vertrek van Robert Scoble en nu ook Vic Gundotra geen gevolgen gaat hebben voor de kwaliteit van de berichtgeving via Channel 9. De laatste van twee videos die ik bekeken heb is die over Sharepoint 2007 – Blogs, Wikis, RSS (ruim 55 minuten) en kort samengevat is mijn eerste reactie: Wauw.
Eerst maar even: als je hier nieuw bent, lees dat even de disclaimer over het op persoonlijke titel doen van de uitspraken in dit bericht!

Integratie
Ik ben nooit zo’n voorstander geweest van het integreren van wiki’s en weblogs in elektronische leeromgevingen. Ik had nog geen overtuigende argumenten gehoord voor die integratie. Voor ELO’s weet ik dat nog steeds niet, maar voor Sharepoint in een bedrijfsomgeving laat de video van de nieuwe Sharepoint-versie (die nog moet verschijnen) zien dat dat wel degelijk meerwaarde heeft.
Het zijn in principe natuurlijk gewoon pagina’s en ‘sites’ zoals je die veel hebt binnen Sharepoint, maar dan met wat specifieke eigenschappen.
Ze worden de blogberichten chronologisch weergegeven, is de layout zoals je dat van een blog zou verwachten met gebruikelijke info als ‘permalink’, naam van de auteur, etc.
Je kunt berichten posten via mail, vanuit Word, maar natuurlijk ook rechtstreeks. Ping en trackback waren nog niet beschikbaar in de blogfunctie. De wiki ondersteunt het gebruik van WikiWoorden maar dan gecombineerd met de gewone WYSIWYG editor van Sharepoint.
Alle rechtenopties van Sharepoint (lezen/schrijven etc) zijn beschikbaar binnen de weblogs en de wiki én de RSS-feeds.

RSS
Het gebruik van RSS wordt mogelijk voor alle lijsten binnen Sharepoint. Dat betekent dus ook dat je niet meer vast zit aan het gebruik van mail voor alerts (yes! eindelijk). De RSS-feeds biedt ondersteuning voor enclosures (als je dat wil), dus je kunt er ook meteen voor zorgen dat documenten automatisch naar je laptop gedownload worden.
Zoals gezegd gebruik ook de feeds de rechtenstructuur van Sharepoint (de feed neemt de rechten over van de site, heb je daar geen leesrechten, dan krijg je ook de inhoud van de feed niet te zien). Dit is goed om te weten want we hebben naar RSS-mogelijkheden in Natschool gekeken en het gebruik van dezelfde wijze van beveiligen van een RSS-feed zou logisch zijn.

Overigens, Sharepoint is in het algemeen heel goed bruikbaar in andere browsers dan Internet Explorer. Bij het editen van pagina’s is niet alle functionaliteit exact hetzelfde, maar ik heb nog nooit echt problemen ondervonden bij het gebruik ervan in Firefox. Daar waar het mis ging waren dat onderdelen die eigen uitbreidingen van mijn werkgever waren.

Business bloggen en gebruik van wiki’s
Het is niet eenvoudig om collega’s aan het bloggen te krijgen, terwijl het ook voor interne kennisdeling heel nuttig (belangrijk!)kan zijn. Ik verwacht dat de nieuwe Sharepoint-versie de drempel voor gebruik ervan bij mijn werkgever een heel stuk lager kan/zal maken.