alt-i-lab 2006 – Keynote Michael D. King

De keynote gisteren was van Michael D. King, Director, Market Development, IBM Global Education Industry. En het was duidelijk dat hij een verhaal had dat hij vaker verteld had. En dat is geen kritiek, want het zat goed in elkaar. Het maakte namelijk goed duidelijk wat het belang van IBM is bij hun activiteiten op open source gebied.
Hij gaf aan dat er een beweging aan de gang is van “control” naar “sustained value add”. In plaats van je winst maken als gevolg van de control die je hebt over de sourcecode van een applicatie moet je dat doen via de toegevoegde waarde die je biedt als bedrijf.

IBM zet in op Linux en dat bespaart geld omdat ze voorheen een veelvoud van OS-en gebruikten en onderhielden intern.
Toen zijn ze ook naar andere applicaties gaan kijken om te zien of dat ook ging. Ook op webservergebied bleek dat heel goed te kunnen, en dus gebruiken ze nu Apache als basis voor veel van hun producten.
Idem voor Eclipse, dat ze zelf als open source beschikbaar stellen. Dat levert ze veel voordeel op doordat er een actieve ontwikkel community ontstaat met bedrijven die dingen toevoegen. IBM gebruikt zelf ook tools die boven op Eclipse gebouwd zijn.

Service en Support van IBM gaan nu van een kostenpost naar een bron van inkomsten. En dat blijkt de nodige cultuurverandering met zich mee te brengen.

alt-i-lab 2006 alt-i-lab 2006 alt-i-lab 2006 alt-i-lab 2006 alt-i-lab 2006 alt-i-lab 2006 alt-i-lab 2006 alt-i-lab 2006 alt-i-lab 2006