Vreemde omzwervingen #2

 Gepubliceerd door om 19:50  Geocoding
feb 282006
 

Michel schreef een paar dagen geleden over de vreemde omzervingen van zijn gloedjenieuwe GPS-ontvanger terwijl hij lekker lag te slapen. Ik wilde uiteraard ook wel eens weten of de mijne ook zo’n eigen leven had als ik effe niet in de buurt was. En ja hoor, ook mijn GPS-ontvanger gaat op de loop als hij, na even uit het raam gehouden te zijn voor het verkrijgen van een fix, de hele nacht alleen gelaten wordt.

gps aan de wandel - Klik voor grotere versie

Ik heb het gevoel dat hij wat dichter in de buurt blijft dan die van Michel. Dat zegt waarschijnlijk meer over de plek waar hij binnen lag (dicht bij het raam) dan over de ontvanger. Van de zomer wil ik het wel eens proberen als hij een tijd lang in de buitenlucht ligt. In theorie (de theorie van Michel) zou hij dan wel steeds op dezelfde plek moeten blijven.

Deel dit bericht:

  14 reacties aan “Vreemde omzwervingen #2”

Reacties (14)
 1. De onnauwkeurigheid van het GPS systeem als geheel blijft natuurlijk. Bijvoorbeeld door atmosferische (ionosferische) storing kan de positie makkelijk enkele 10 tallen meters fout zijn (Militaire GPSsen ondervangen dit door 2 frequenties naast elkaar te gebruiken).

  Toen ik van de zomer de auto terug vond na een wandeling in Italie, stond de auto volgens de GPS een meter of 30 naast de originele parkeerplek volgens de GPS coordinaten.(De auto stond gelukkig nog gewoon op dezelfde fysieke plek).

 2. Dat ‘ie van jou dichter in de buurt blijft? Als ik jouw kaart mag geloven gaat hij de halve wijk door!
  Bij mij is het verste punt maximaal 100 meter weg!

 3. Oeps, gezichsbedrog door het verschil in schaal van de foto/kaart dan waarschijnlijk. Inderdaad ligt het verste punt ruim 300 meter van de ‘juiste’ plek af. Maar de meeste punten blijven toch ook binnen die 100 meter.

  @Tom: bedoel je te zeggen dat ik ook als ik hem ’s avonds buiten zou hebben liggen hij vergelijkbare patronen zou geven vanwege de toch nog wisselende atmosferische storingen?

 4. Het opmerkelijke vind ik dat het ding zo af en toe echt flink op reis gaat (zoals die hele slinger door het park heen. Dat soort dingen heb ik ook al een paar keer gezien.
  In hoeverre klopt de "gemiddelde" positie van jouw huis trouwens met Google Maps? Bij mij scheelt dat toch wel een meter of 20.

 5. Op welke manier heb je die gemiddelde positie dan berekend? Want met een placemark zetten wordt het een tamelijk globale schatting (ik neem tenminste aan dat het om het middelpunt van het kruis *achter* de pin is en niet het puntje van die afbeelding.

 6. Pierre: Ja idd. Als je het ding buiten laat liggen (met max ontvangst) zal er nog steeds zo’n wandeling te zien zijn, al vermoed ik (zonder dat met cijfers te kunnen bevestigen) dat die wandeling niet meer dan een meter of 30-40 zal zijn, rond het gemiddelde.

  De fout is i.i.g. altijd enkele meters, maar in de praktijk eerder 20-30 dan 5.

 7. OK, als de kans op sneeuw wat kleiner is ga ik dat eens proberen.

 8. @Pierre: mijn GPS heeft een knopje waarmee hij een "gemiddeld" waypoint kan berekenen. Ik kom binnenkort terug op de resultaten van die experimenten, maar ik wil eerst nog wat meer metingen doen.
  Maar je kan natuurlijk ook gewoon een virtuele speld prikken zo ongeveer in het midden van die hoop spaghetti die zo’n nachtelijke omzwerving oplevert aan tracklog.

 9. Ik zal eens kijken of ik (met mijn oude 12kanaals Garmin) hetzelfde experiment kan doen.

  Jammergenoeg is er vanwege de bebouwing rond mijn huis eigenlijk altijd slechte ontvangst… Dat wil zeggen, rondom hoge gebouwen/huizen.

 10. @Tom: lijkt me interessant om te zien. Als je een plek nodig hebt om een afbeelding te plaatsen, of hulp bij het maken van de afbeelding, laat maar weten. Met een GPX-bestand kan ik wel een plaatjes fabriceren.

 11. Had je de trackback nou uitstaan dat je zei? Hoe dan ook: op mijn weblog staan de eerste resultaten van de hierboven reeds genoemde ‘gemiddelden’ meting.

 12. Nee hoor, trackback zou inmiddels al weer een weekje of zo aan moeten staan, ik krijg tenminste weer regelmatig SPAM-trackbacks binnen. Werkt het niet (of voor anderen: heb je zelf geen mogelijkheid om trackbackpings te versturen), dan is het formulier handmatig pingen dat je onder elk bericht ziet (let op! is voor elk bericht andere URL!) een alternatief.

  Ik heb/had overigens al een reactie geplaatst bij jouw bericht.

 13. De omzwervingen van mijn GPS (b)lijken voor een belangrijkdeel met ontvangst te maken hebben.

  Ik heb de resultaten op mijn weblog geplaatst.

  http://weblog.tomkooij.nl/2006/03/05/

 14. Hmmm, tupperware, daar hebben we er voldoende van in de kast liggen. Nou nog een plekje bedenken waar de kat van de buren er niet mee aan de haal gaat dan zou ik hem ook met dit weer buiten kunnen leggen. ;-)

Sorry, het reactieformulier is momenteel gesloten.